Comparteix

Habitatge

Il·luminació

CONTEXT

© IsakBA / Shutterstock.com

La llum ens permet la visió i ajuda a regular el rellotge biològic. Podem distingir dos tipus de llum que cal harmonitzar per tenir un bon control lumínic de l’habitatge:

  • Llum natural (procedent del sol), té uns beneficis innegables per a la nostra salut, però és necessari controlar-la (mitjançant l'apantallament solar, la dosificació i el redireccionament de la mateixa) per crear un ambient confortable.
  • Llum artificial (xarxa elèctrica), permet complementar la llum natural i en casos necessaris substituir-la.

Llegir +/-

Per a un bon control lumínic és necessari harmonitzar l’ús tant de la llum natural com de l’artificial. En aquest sentit cal tenir present que el nivell d'il·luminació necessari depèn de les activitats que es realitzen. En alguns pisos hi ha habitacles que disposen de poca il·luminació; aquests s'haurien de destinar a traster, safareig, etc, mentre que les habitacions haurien d'estar millor il·luminades.

La llum natural en la nostra vida quotidiana és important per evitar problemes de salut, tant física, com mental. La llum natural millora la síntesi de vitamina D, bàsica per a regular el sistema immunitari, la salut dels ossos i la funció cerebral.. Altres dels avantatges de la llum natural es la millora de la salut mental, ja que incrementa els nivells de serotonina, el neurotransmissor responsables del nostre estat d´ànim. Tots aquests avantatges fan que algunes comunitats autònomes obliguin a que tots els habitatges tinguin unes hores mínimes de sol.

La falta de llum, ja sigui natural o artificial, provoca fatiga ocular, irritació, sequedat que junt amb la visió borrosa s´uneixen a mals de cap. La mala il·luminació és un dels principals trastorns de la visió. Els enlluernaments i els contrastos de llum poden provocar accidents, mal de cap i reducció de la visió.

Per altra banda, per a un bon control climàtic passiu dels habitatges, és imprescindible tant una insolació adequada, com l’establiment de les proteccions necessàries. Per tant, la necessitat d’exposició solar vinculada a la il·luminació s’haurà de fer compatible amb els seus efectes pel que fa al control de la temperatura als habitatges.

 

OBJECTIU

  • Preservar la salut visual, amb una il·luminació adequada per desenvolupar correctament les activitats i disminuir accidents provocats per una incorrecta il·luminació.
  • Aprofitar la llum natural per reduir el consum d’energia dels habitatges i les seves derivades en la salut pública, així com potenciar l'eficiència del sistema de llum artificial
  • Vetllar pel compliment de les condicions d'habitabilitat i eliminar situacions d'infrahabitatge derivades de la manca d’il·luminació.

PROPOSTES I RECOMANACIONS

Propostes i recomanacions per a persones usuàries

Per a una adequada il·luminació natural

  • Incorporar els filtres solars necessaris per a que la il·luminació natural sigui confortable. En les obertures d'orientació sud (sol de migdia), amb un voladiu horitzontal en relació amb l´amplada de la finestra s'evita que el sol incideixi directament. A les obertures d'orientació est o oest (sol de matí o tarda), el voladiu no és eficient ja que el sol incideix més horitzontal sobre els vidres. Per tant, cal col·locar lamel·les verticals que respectin a la vegada la transparència visual o/i a l´interior de l´habitatge, persianes i estores.
  • Instal·lar sistemes de tubs solars en espais interiors o aparcaments. Aquests sistemes consisteixen en reflectors dels raigs directes del sol que permeten fer arribar la llum natural a espais interiors.
  • Aconseguir la insolació necessària a l´interior dels habitatges per millorar el control climàtic de manera passiva.
  • Evitar situacions d´enlluernament i contrastos
  • Disposar d'una adequada il·luminació natural i artificial per crear un ambient interior confortable i distribuir les funcions dels espais d'acord a la llum de la que disposen.

Per a una adequada il·luminació artificial

  • Adoptar un sistema d'il·luminació artificial adient i el més saludable possible a partir d’una bona il·luminació "fixa" en els llocs més utilitzats i en els punts de treball habituals. Les lluminàries han de poder adaptar-se a les necessitats, especialment pel que fa a l’angle d’incidència i a la graduació de la intensitat. Els flexos són bones solucions per a taules d'estudi, racons de lectura o cosidors. A la cuina és recomanable instal·lar làmpades tipus "linestra" sota els armaris alts i garantir així una il·luminació frontal eliminant les pròpies ombres.
  • Substituir les làmpades tèrmiques per làmpades LED Sense Límit Tecnològic (SLT) que emet una radiació electromagnètica pràcticament imperceptible als 40cm i evita el parpelleig prematur, que són les majors afectacions a la salut d’aquesta tecnologia. Utilitzar làmpades LED amb baix contingut en radiacions lluminoses a la zona del blau.
  • Organitzar les lluminàries de forma independent entre les que estan a les zones interiors i les que estan properes a les finestres per permetre obrir-les en diferents moments en funció de la llum natural.
  • Ubicar les llumàries de manera que se’n faciliti la reposició i el manteniment.
  • Dotar els habitatges de diferents sistemes tecnològics:
    • Sistemes automàtics de regulació de la il·luminació artificial, o bé que siguin de fàcil manipulació per part de les persones usuàries de l´habitatge
    • Sistemes de detecció de presència i lluminositat per l'encesa de les lluminàries artificials, especialment amb espais d'ús puntual: lavabos, zones de servei o, fins i tot, aularis.
    • Sistemes de control del consum energètic (manual, automàtic).

 

Propostes i recomanacions per a comunitats de veïns, tècnics i gestors d´edificis

  • Donar a conèixer a les persones usuàries els resultats de la bona gestió de la il·luminació, especialment el confort i l’estalvi energètic. Així com informar dels requeriments lumínics necessaris per a cada tipologia d'edifici.
  • Plantejar diferents solucions de façanes per a les diferents orientacions de l´edifici per un millor aprofitament de la il·luminació natural i de l’energia solar.
  • Buscar la màxima insolació a través de les obertures i finestres
  • Dotar d’una il·luminació exterior directa adequada els espais comuns (cuina, menjador) i les habitacions mitjançant obertures d'una superfície no inferior a 1/8 de la seva superfície útil. Això vol dir que si una habitació té 8m2, ha de tenir una finestra que com a mínim sigui d'1 m2. A més és recomanable ubicar les superfícies de treball com taules, mostradors, la post de planxar, de cara a les finestres per no obstaculitzar amb el propi cos la bona il·luminació i aprofitar al màxim el recursos naturals.
  • Incorporar als habitatges elements d´aprofitament passiu en relació a la insolació: galeria-umbracle, galeria-hivernacle,...i elements de protecció solar tipus, cortines, persianes, lamel·les,...

 

Propostes i recomanacions per a l´administració

  • Campanyes de sensibilització o d'educació ciutadana per potenciar l’ús i control de la l’ús natural, així com un ús eficient i sostenible de la llum artificial.
  • Establiment d'ajuts a la rehabilitació que resolguin situacions d´inadequació en relació, especialment, a la llum natural.
  • Incorporació a la normativa del planejament i les ordenances aspectes relacionats amb la il·luminació natural i la insolació dels habitatges: espais exteriors, elements d´aprofitament passiu i elements de protecció solar.
  • Valoració específica dels aspectes relatius a la insolació en l’atorgament de llicències d'obra nova i gran rehabilitació.

EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA

  • Rehabilitació de la torre d´habitatges Bois Le Prêtre, Paris, dels arquitectes Anne Lacaton i Jean Philipe Vassal. Part de la rehabilitació dels habitatges consisteix en obrir més superfície de finestra per aprofitar la il·luminació natural dels interiors i les bones vistes exteriors. http://www.lacatonvassal.com/index.php?idp=56
  • Habitatges protegits a Salou. El projecte de l’arquitecte Toni Gironés proposa utilitzar vegetació com a mètode de protecció solar dels habitatges.
  • Edifici d'Habitatges Passeig de Gràcia 99 de Barcelona, dels arquitectes Carles i Lucia Ferrater. Un marbre translúcid de 5 mm en la pell més externa que té l'efecte de deixar passar la llum durant el dia i durant la nit mitjançant una il·luminació estratègica amb LEDs, actua de llum. 
  • DIALUX. Programari lliure que permet fer simulacions d'il·luminació natural i artificial. DIALux 4.10. 

LEGISLACIÓ I NORMATIVA

ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA

ALTRES FITXES DE LA GUIA

  • Àmbit Habitatge. Ús i manteniment dels habitatges. Fitxa "Intercanvis energètics no controlats".
  • Àmbit Habitatge. Ús i manteniment dels habitatges. Fitxa "Ventilació".
  • Àmbit Equipaments. condicions saludables. Fitxa "Il·luminació (natuaral i artificial)".

Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat

Data de l'última actualització:
dg., 03 de nov. 2019 10:06:52 +0000