Espai públic
Itineraris periurbans saludables, principalment en l’entorn d’espais naturals protegits
CONTEXT
Si partim del concepte de salut que estableix l’OMS, on la salut va més enllà del concepte d’absència de malaltia i incorpora el benestar físic, mental i social, la relació entre salut i activitat física s’enforteix i incrementa les sinèrgies entre ambdues. Aquesta relació és especialment forta si tenim en compte que es coneixen els efectes de la manca d’activitat física en la salut i la prevalença de malalties no infeccioses des de fa gairebé una dècada. Així, es coneix que el sedentarisme i una activitat física insuficient es troba entre els 10 factors de risc que contribueixen a l’aparició de malalties cròniques. La natura es considera un espai de descans, d’allunyament dels elements que causen estrès en el món urbà actual, un espai desestressant. Tot i que els estudis que vinculen la natura, les plantes i microbiota amb la salut son preliminars, sembla que hi ha una relació que apunta una relació entre la natura, els espais verds a les ciutats i el benestar mental, amb una creixent evidència científica. Altres estudis també han establert una relació positiva entre els tractaments en espais naturals o naturalitzats i l’efectivitat dels mateixos fins al punt que centres hospitalaris han incorporat el que s’anomenen “Jardins Terapèutics”.
Finalment, cal destacar la vessant de participació i comunitària que porten implícits els processos de disseny i ús dels itineraris. Cal tractar la salut, també, des de la vessant relacional i comunitària, dimensió que es contempla en tot el procés, tant en el mateix disseny com en les activitats i serveis associades als itineraris.
OBJECTIU
La creació d’itineraris de salut en entorns naturals adaptats a les necessitats terapèutiques i de prevenció de la població local, incorporant la participació del teixit local, per millorar la salut física, relacional i mental.
PROPOSTES I RECOMANACIONS
- Dissenyar un grup motor local format per l’administració, gestors d’espais protegits, actors de la sanitat i altres agents del teixit local que hi puguin estar vinculats.
- Fer transcórrer els itineraris per espais naturals, a poder ser, boscos madurs o el màxim naturalitzats possible.
- Identificar i cartografiar els actors que hi ha al voltant de l’itinerari per vincular-los a les activitats i serveis complementaris.
- Aprofitar i posar en valor els recursos existents (camins, infraestructures, equipaments, etc.), i en el marc del projecte de l’itinerari.
- Adaptar els itineraris i els seus serveis al perfil de població potencial i les seves necessitats.
- Treballar sempre amb la mirada posada, també, en la prevenció i l’ús universal dels itineraris.
- Complementar amb guiatge o elements d’autoguiatge els itineraris.
- Fer un inventari dels elements patrimonials vinculats als itineraris (patrimoni arquitectònic, cultural, històric, arqueològic, biològic,...)
EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA
Els casos pilot han estat:
- Castellar del Vallès
- Badalona (Can Ruti)
- Sant Celoni
- Sant Pere de Ribes
Altres experiències:
- Diputació de Girona, Programa de Parcs Urbans i Xarxes d’Itineraris Saludables
- Boscos terapèutics, Sèlvans
LEGISLACIÓ I NORMATIVA
- Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial.
- Pla integral per la promoció de l'activitat física i l'alimentació saludable.
- Pla d'Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) de la Generalitat de Catalunya.
ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA
- “The Health and Social Benefits of Nature and Biodiversity Protection” de l’Institute for European Environmetnal Policy
- EUROPARC, 2020. “Health & Well-being benefits from Parks & Protected Areas”.
- Estratégia Mundial sobre régimen alimentario, actividad física y salud, OMS
- Steffan, J.J., et al., 2018. The effect of soil on human Health: an overview. European Journal of Soil Science, 69, 159-171.
- Wall, D.H., Nielsen, U.N., Six, J., 2015. Soil biodiversity and human Health. Macmillan Publishers Limited. Perspective. Nature, 1-8.
Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat
Data de l'última actualització:
dg., 09 de maig 2021 17:39:07 +0000