Plenari III: Connectem amb l’economia circular i verda
Al Monestir, es va fer un reconeixement a la feina feta des del món local en l’àmbit del desenvolupament sostenible i es va reflexionar i debatre sobre el futur.
El paper del món local a l’Economia circular i verda. En una conversa enriquidora i amb totes les cartes sobre la taula s’ha plantejat que la ciutadania no acaba d’estar preparada per assumir hàbits de consum circular. Per tant cal insistir en l’educació global. Però més enllà d’això, cal complicitat pública-privada i també fiscalitat per evitar que el mercat s’ompli de productes poc durables.
Temas
- "L’economia circular ha d’estar dins de l’agenda del món rural. Des de l’any 2016 tenim l’eina Encercla, una eina pròpia per avaluar a totes les empreses que entren al programa d’ajuts i subvencions. Des del Berguedà vam començar des del 2015 un procés de simbiosi industrial, i al 2018 en el sector agrícola.”
- “Qualsevol administració por contribuir a l’economia circular i verda mitjançant la contractació pública, que a Catalunya representa el 20% de la contractació. Actualment el vehicle elèctric suposa un 36% de la contractació pública. De cara a la contractació, es pot fer un seguiment dels criteris i estàndards ambientals adoptats pels concursants: gestió dels residus, estructura interna…"
- “Ens trobem davant d’una transformació del model econòmic: l’economia lineal dominant fins al moment -fortament qüestionada a causa de la seva dependència de recursos no renovables- deixa pas a l’economia circular, una nova manera de generar valor econòmic, ambiental i social més responsable, resilient i competitiva. El model econòmic dominant actualment basat en extreure, fabricar, usar i llençar ha de deixar pas a una economia circular capaç de generar valor amb una menor dependència de recursos naturals sota una visió sistèmica i holística que integri tota la cadena de valor”.