Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinte Maternitat - Pavelló Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Formulari de contacte


Oficines tècniques Laborals (OTL) 20 anys treballant per la salut mental. Un model d'èxit per a la inserció laboral de les persones amb trastorn de salut mental

 Ariana Alcaraz i Agustina Caballero, Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

Context i antecedent:

La Xarxa d’Oficines Tècniques Laborals (OTL), impulsada i liderada per la Diputació de Barcelona, va néixer l’any 2002 en considerar-se que millorar les oportunitats laborals de les persones amb una malaltia mental era una necessitat.

D’aquí va arrencar una prova pilot, de la que en van formar part Sant Boi de Llobregat, conjuntament amb Mollet del Vallès, Sabadell i els municipis del Maresme, i que va estar en funcionament durant quatre anys, des del 2002 fins al 2005, període en què es van consolidar els quatre dispositius d’inserció laboral de persones amb trastorns mentals.

En aquest període de temps es va assentar una metodologia específica de treball, es van establir mecanismes de coordinació amb els diferents agents del territori i es va copsar que els resultats d’inserció cada vegada eren més elevats propiciant el que actualment és la Xarxa OTL, un conjunt de 19 Oficines Tècniques Laborals, de caràcter municipal, supramunicipal o bé comarcal, que treballen per reduir els obstacles que dificulten la inserció i permanència al mercat de treball de persones amb diagnòstic de trastorn de salut mental a la província de Barcelona.

La xarxa es configura com un mecanisme per identificar i establir estratègies entre els diferents ens locals que treballen en l’àmbit de la inserció laboral de persones amb trastorn de salut mental i cobreix la totalitat de la població potencialment activa de la demarcació.

Descripció

L’OTL de Sant Boi està ubicada a la comarca del Baix Llobregat, i té una projecció supramunicipal donant cobertura als municipis de la comarca, excepte Cornellà de Llobregat que té també un dispositiu OTL tot i que de caràcter municipal. A nivell organitzatiu, està gestionada pel Departament de Foment de l'Ocupació de l'Ajuntament de Sant Boi.

L’objectiu del servei de Sant Boi, així com el de tota la xarxa, és aconseguir la plena igualtat d'oportunitats laborals i socials de les persones en tractament de salut mental, i més concretament, afavorir la inserció en el mercat laboral ordinari mitjançant el desenvolupament d'itineraris personalitzats i multidisciplinaris, que integrin accions d'orientació, formació, sensibilització, acompanyament, suport i intermediació en el mercat de treball. Es tracta d’un suport enfocat de manera que permeti a la persona anar assumint, en els diferents moments del seu procés cap a la inserció, una major estabilitat, seguretat i independència.

El protagonisme, en tots els casos, el té la persona usuària que és qui estableix el seu itinerari, i acompanyat del seu tècnic o de la seva tècnica referent, porta a terme un conjunt d'actuacions per tal de definir, dissenyar i assolir els objectius establerts.

Els eixos principals del dispositiu són:

  • En primer lloc, les persones, a les quals s’acompanya en el procés d'integració sociolaboral mitjançant itineraris personalitzats i a mida, tenint en compte els diferents àmbits de la persona atesa (personal, de salut, familiar, econòmic i laboral).

  • En segon lloc, les empreses, promovent un territori socialment responsable i compromès amb la contractació de les persones en tractament de salut mental. En aquest sentit, el treball amb les empreses esdevé un element clau no només en el procés previ a la inserció, sinó i, molt especialment, en el seguiment postinserció.

  • I, finalment, el treball en xarxa per lluitar contra l'estigma de les persones amb malaltia mental i fomentar un territori amb igualtat d'oportunitats.

Les persones participants accedeixen majoritàriament derivades pels centres de salut mental i serveis socials municipals. També ho fan per iniciativa pròpia, ja sigui pel coneixement de l'entitat, per recomanacions d'altres persones o per informació rebuda en altres serveis.

Conclusions

La Xarxa OTL engega l’any 2023 amb 19 dispositius que donen cobertura als 310 municipis de la província de Barcelona, amb una mitjana de 1.900 persones ateses per any i amb una taxa d’inserció del 33,6%.

El principal objectiu que persegueix ara és, igual que fa 20 anys, la lluita contra l’estigma que pateixen les persones amb un diagnòstic en salut mental a l’hora d’accedir a un lloc de feina, seguint les directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en allò que es refereix a l’empoderament de les persones que experimenten afeccions de salut mental. De la mateixa manera, és un servei públic alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030: (3) Salut i Benestar, (8) Treball digne i creixement econòmic i (10) Reducció de les desigualtats.