Medi ambient - 20/11/2024 11:00 h. - Mar Loire

Life eCOadapt50, el projecte europeu d’adaptació al canvi climàtic a Catalunya, elabora el mapa de vulnerabilitat

La iniciativa europea Life eCOadapt50, d’adaptació al canvi climàtic a Catalunya, amb 25 socis i liderada per l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, ja disposa del mapa de vulnerabilitat climàtica dels 19 territoris que integren el projecte. 

El mapa identifica 21 riscos climàtics, entre ells, per incendis forestals, pèrdua de confort climàtic, escassetat d’aigua per al consum turístic, mortalitat de les espècies marines, augment de decaïment forestal, inundació o pèrdua de platges per erosió i afectació dels temporals. El nivell de risc es determina entre un grau baix, mitjà i alt, senyalat en groc, taronja i vermell, respectivament.

La diagnosi, centrada en la divisió territorial de l’ESCACC30 (zona pirinenca, zona interior i zona litoral i prelitoral)i realitzada a nivell de comarca, té com a objectiu disposar d’una anàlisi prèvia dels impactes del canvi climàtic i de la vulnerabilitat sectorial i territorial per tal d’identificar els principals riscos i, en conseqüència, poder prioritzar les accions d’adaptació al canvi climàtic que cal desplegar per esdevenir menys vulnerables.

L'anàlisi s’ha presentat als diversos living labs (laboratoris vius), espais de treball i de participació creats als territoris que involucren administracions públiques, sectors econòmics, entitats i ciutadania per definir les estratègies i accions a seguir per augmentar la resiliència local. Les trobades han comptat amb més de 400 participants.

El treball, que s’ha elaborat des de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’Institut Cerdà, s’ha presentat als diversos living labs, uns espais de participació que involucren administracions públiques, sectors econòmics, entitats i ciutadania per definir les estratègies i accions a seguir per augmentar la resiliència local. Les trobades han comptat amb més de 400 participants.

Els resultats de la diagnosi s'abordaran en el comitè de direcció del projece Life eCOadapt50, que se celebrarà el 5 de desembre a Tarragona.

El projecte Life eCOadapt50

El projecte Life eCOadapt50 inclou àrees geogràfiques de diferents característiques orogràfiques, climàtiques i d’activitat econòmica (muntanya mitjana i baixa, terres d’interior amb agricultura de secà o amb regadiu, llocs costaners, zones més urbanes i més rurals, boscos, etc.) d’un ampli ventall de comarques.

Life eCOadapt50 compta amb un pressupost de 19 milions d’euros, cofinançat en un 60% pel programa Life de la Comissió Europea i en un 40% pels 25 socis públics i privats que en formen part. El projecte europeu preveu executar fins al 2030 un mínim de 76 accions en quatre activitats econòmiques especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic –agroramadera, forestal, pesquera i turística– i en 19 espais de Catalunya, que representen prop de 19.400 km2 i involucren més de 900.000 habitants. Així mateix, Life eCOadapt50 té també el compromís de implementar més de 1.000 accions addicionals d’adaptació al canvi climàtic a tota Catalunya, sempre sota el paraigua de les propostes sorgides dels living labs, a través de la mobilització de més de 73 milions d'euros de fons complementaris.

Trobada d’agents socioeconòmics

L’Escola de Vela de l’Estartit i l’EMD l’Estartit acolliran aquest dijous, 21 de novembre, la primera trobada conjunta d’agents socioeconòmics del Life eCOadapt50. Aquests agents treballen en els living labs dels diferents territoris del projecte per cocrear i implementar accions d'adaptació al canvi climàtic i per primer cop es reuniran per conèixer i intercanviar aquestes experiències.

A la trobada es presentaran diferents accions inspiradores d’altres projectes relacionades amb els diferents sectors econòmics del projecte: agroramader, forestal, pesca i turisme, i es compartiran algunes de les accions que s’estan desenvolupant des del propi projecte. La segona part del matí se centrarà en la realització de tallers per identificar i proposar noves accions que s’aniran treballant i executant durant els sis anys que queden de projecte.

Finalment, per la tarda, es visitarà el nou Espai Medes, es compartiran coneixements amb l’observador meteorològic Josep Pascual i s'explicarà un estudi sobre el creixement de les algues filamentoses que està fent el projecte eCOadapt50. I, finalment, es coneixerà l’acció de reciclatge de neoprens que està desenvolupant l’Associació de centres de submarinisme de la Costa Brava.

 

El projecte Life eCOadapt50 respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles” i número 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Mapa de vulnerabilitat del territori i sectors del Life. Imatge: Life eCOadapt50

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.