Eines de gestió manteniment paviments i ponts municipals

 

Des del Servei d’Equipaments i Espai Públic s’han preparat uns programes informàtics de gestió del manteniment de paviments i ponts municipals. A partir de la geometria i patologies s’estableixen les actuacions de renovació / manteniment necessàries amb la corresponent estimació econòmica, prioritat i calendari estimat. Els programes permeten l’actualització de les dades de manera intuïtiva i porten associat SIG que permet la fàcil visualització de les dades.

Aquestes eines les posem a disposició dels responsables municipals per a la gestió dels paviments (calçada o voreres) i ponts municipals per al control a dia zero i possibilitar l’actualització de geometria, patologies, actuacions i manteniment en el temps.

 

Les eines de gestió per a la renovació de paviments donen resposta a la necessitat detectada per la Diputació de Barcelona de dotar als Ajuntaments dels mecanismes necessaris per conèixer l’estat de la seva vialitat, defineixi les actuacions i la seva prioritat -en base a la jerarquia del vial i la gravetat i amidament de les patologies existents-, i calendari per al manteniment i renovació a realitzar per subsanar les patologies existents.

Els estudis de paviments consisteixen a elaborar un inventari de tots els trams de calçades o voreres dels carrers municipals amb les característiques geomètriques i funcionals, incloent-hi la diagnosi de l’estat de conservació i de les patologies detectades.

A partir de l’inventari i la seva diagnosi es defineixen les actuacions, amb estimació econòmica, per esmenar les patologies detectades, incloent-hi un índex de priorització objectiu per facilitar la gestió municipal. Aquest índex objectiu (o índex de prioritat) es determina a partir de les patologies detectades —en funció de la gravetat i amidament (índex de deteriorament)— i de la jerarquia dels vials.

Per facilitar la gestió dels paviments als ajuntaments, i sobretot, per mantenir actualitzada la informació després de dur a terme les tasques de millora o renovació o d’aparèixer noves patologies, el Servei d'Equipaments i Espai Públic ha dissenyat una eina de gestió descarregable, en format base de dades Access, per tractar aquest alt volum de dades de manera àgil i entenedora. A partir d’aquesta base dades s’establirà el protocol per generar un sistema d'informació geogràfica que permeti una interpretació fàcil dels resultats.

La documentació prèvia que cal introduir a la base de dades és la següent:

  • Llista de carrers dividida per trams. (Es recomana considerar la divisió per trams, entenent com a tram cada divisió del carrer entre cruïlles.)
  • Jerarquització dels serveis viaris municipal (vies principals, secundàries, veïnals i polígons industrials).

Per cada tram de carrer establert, amb la jerarquia corresponent, ja es podran entrar a la base de dades totes les bases de geometria i patologies detectades en el paviment. A partir d’aquesta informació el programari generarà automàticament la prioritat de deteriorament i d’urgència d’actuació per a cada tram amb l’estimació econòmica corresponent.

La base de dades permet també l’actualització dels costos.

La documentació que es pot descarregar és la següent:

Les Eines de gestió -Base de dades i Visor- per a la gestió i manteniment dels ponts municipals” tenen com objectiu facilitar als tècnics municipals el seguiment de les actuacions de rehabilitació i manteniment als ponts municipals definides als Inventaris de ponts municipals facilitant i programant les  tasques de visualització, planificació i execució de les obres previstes.

També permetrà l’entrada de dades de manera àgil i fàcil als municipis que no disposin d’inventari.

Per cada part estructural del pont (tauler, estreps, piles, seguretat i proteccions, etc.) es podran entrar a la base de dades totes les geometries, juntament amb les patologies detectades. A partir d’aquesta informació, el programari generarà automàticament les actuacions i la prioritat d’actuació per a cada pont amb l’estimació econòmica corresponent. Amb la base dades s’estableix el protocol per generar un sistema d'informació geogràfica que permeti una interpretació fàcil dels resultats.

La base de dades donarà resposta a les necessitats funcionals següents:

  • Catàleg de ponts i recull d’informació rellevant centralitzada: formularis d’inserció i consulta de dades per pont, simplificant el procés d’alta i el manteniment de ponts.
  • Gestió de patologies i actuacions: categorització i definició de les patologies aplicant criteris objectius. Inclourà l’històric de patologies i actuacions executades.
  • Gestió pressupostària: registre i calendari dels plans d’inspecció, actuació i manteniment

La documentació que es pot descarregar és la següent:

  • BBDD Ponts.accdb (mida màxima prevista: 500 GB)
  • PROTOCOL Ponts.pdf (mida màxima prevista: 20 MB)