Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinte Maternitat - Pavelló Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Contact form


L’aplicació del Sistema d’Indicadors de turisme per a la gestió sostenible de les destinacions de la província de Barcelona (SIT-DIBA) al Vallès Oriental

Sandra Rodà, Tècnica del LABturisme
Montserrat Giró, Cap del LABturisme
Oficina Tècnica de Turisme

 

1.    Importància de mesurar la sostenibilitat: Sistemes d’Indicadors de l’activitat turística

El LABturisme de la Diputació de Barcelona, va publicar el 2015 un sistema d’indicadors de turisme sostenible propi, amb dades del 2013, basat amb el Sistema Europeu d’Indicadors Turístics (l’European Tourism Indicator System, ETIS). Quatre anys més tard (2019), s’actualitza aquest sistema d’indicadors, creant Sistema d’Indicadors de turisme per a la gestió sostenible de les destinacions de la província de Barcelona (SIT-DIBA). Aquesta actualització, amb dades del 2017, permet obtenir un anàlisi evolutiu dels indicadors per a un període de 5 anys (2013-2017).

Seguint la pauta del SIT-DIBA, algunes destinacions de la província de Barcelona també han començat a treballar els seus propis sistemes d’indicadors, d’entre els quals es troba el Sistema d’Indicadors de Sostenibilitat Turística (SITS-OTB), de l’Observatori del Turisme a Barcelona: ciutat i regió (OTB), o el Sistema d’indicadors per a la gestió sostenible del turisme al Vallès Oriental, els quals han utilitzat el SIT-DIBA com sistemes de referència, entre d’altres, adaptant-lo a les característiques i necessitats del seu territori.

 

2.    Sistema d’indicadors per a la gestió sostenible del turisme al Vallès Oriental

El Sistema d’indicadors per a la gestió sostenible del turisme al Vallès Oriental, creat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental, consta d’un conjunt de 26 indicadors organitzats al voltant de les tres dimensions de la sostenibilitat (econòmica, sociocultural i ambiental). La seva elaboració s’ha basat en els sistemes del SIT-DIBA i l’ETIS, els quals s’han adaptat a la realitat dels municipis i de la comarca del Vallès Oriental. 

 

Antecedents i metodologia

El projecte es va engegar l’any 2020 i es va publicar durant el segon semestre del 2021. Aquest, sorgeix del Pla de Reactivació Econòmica i Social del Vallès Oriental del Consell Comarcal i des de l’àmbit de turisme del mateix Consell, per tal de disposar d’una base d’informació prèvia a la pandèmia, i encaminar, amb una base de coneixement, una recuperació sostenible, aconseguint una major competitivitat per a la destinació turística.

 

Els objectius d’aquest treball són:

  1. Aportar una anàlisi de la realitat turística de la comarca i saber com evoluciona cada 5 anys
  2. Disposar d’una eina que millori l’eficàcia dels processos de gestió del turisme a la comarca
  3. Facilitar la presa de decisions amb una orientació clara cap a la millora de la sostenibilitat al territori

Per elaborar l’informe inicial s’escull una mostra de 6 destinacions (Caldes de Montbui, Llinars del Vallès, Mollet del Vallès, Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, i la comarca del Vallès Oriental). Aquests territoris coincideixen amb les destinacions del Vallès Oriental distingides com a Destinació Turística Sostenible pel Compromís Biosphere.

Per a l’elecció dels indicadors s’ha tingut en compte tant el grau de sostenibilitat del turisme al territori, com les accions de les administracions locals del Vallès Oriental així com la disponibilitat de les dades, tant a àmbit comarcal com municipal i la facilitat a l’hora d’obtenir aquestes dades de les diferents fonts.

A més a més, per al càlcul d’indicadors, s’ha creat una metodologia específica per als municipis i una altra per a la dada comarcal. Addicionalment, per millorar la presa de decisions i la interpretació dels indicadors, aquest sistema especifica quins ODS estan vinculats a cada un d’ells. Analitzant el sistema d’indicadors, s’observa que aquest interfereix en la totalitat dels 17 ODS. A més a més, del total de 26 indicadors, 16 provenen del SIT-DIBA i un de l’ETIS.

Donada la dificultat de disposar d’algunes de les dades, aquest sistema ha reformulat alguns dels indicadors de referència, d’acord amb la realitat de la disponibilitat de dades de la comarca i dels municipis.

 

Resultats i interpretació de les dades

Alguns dels resultats que es deriven de l’anàlisi d’aquests indicadors són:

  • En l’àmbit econòmic, la capacitat de crear llocs de treball del territori, l’estacionalitat laboral del sector, el grau de feminització del sector i l’impacte econòmic del turisme al territori, entre d’altres. 
  • En l’àmbit sociocultural, la relació del turisme inclusiu del territori, la voluntat de preservar els béns culturals, materials i immaterials i posar-los en valor, entre d’altres. 
  • En l’àmbit ambiental, els hàbits de consum de la ciutadania, la conscienciació sobre la generació de residus, el foment del turisme respectuós, el grau de pressió de les activitats sobre els fluxos energètics, els operadors que treballen amb productes agroalimentaris amb certificació ecològica i la voluntat de millora de la gestió ambiental, entre d’altres.

El projecte del Sistema d’indicadors per a la gestió sostenible del turisme al Vallès Oriental de l’any 2020 és una primera part d’un projecte més ampli. En una segona part es faran correccions sobre els indicadors i s’ampliarà la mostra, afegint els municipis que formen part del Parc Natural del Montseny. En una tercera part, es tornaran a fer correccions en els indicadors i s’afegiran la resta de municipis de la comarca, per acabar tenint els 39 municipis dintre del sistema d’indicadors.

 

3.    Conclusions i properes passes

Les principals conclusions que es deriven d’aquest projecte són:

  • Hi ha dificultat en el càlcul d’alguns indicadors per la manca de disponibilitat de dades. Tot i això, per facilitar la comparativa i l’estabilitat dels indicadors en el temps, és necessari prioritzar les fonts d’organismes regionals i autonòmics.
  • És convenient prioritzar i seleccionar els indicadors més útils per a la presa de decisions, la planificació i la gestió de la sostenibilitat del territori, donat l’alt cost tècnic i econòmic de la recollida d’informació i el càlcul.
  • L’aplicació del sistema d’indicadors, al final, s’ha de fer de manera personalitzada, donada la realitat de cada destinació
  • Per millorar l’aplicabilitat del sistema d’indicadors, per part dels gestors de les destinacions, la Diputació de Barcelona té diversos programes d’acompanyament i suport als diferents ens turístics comarcals i municipals.

La Diputació de Barcelona ha de continuar tutelant la incorporació de la sostenibilitat en la gestió de les destinacions. En aquest sentit, l’organització pot contribuir, a través de formació i sessions de sensibilització, a desplegar efectivament els plans de sostenibilitat de les destinacions, així com donar suport a totes les iniciatives d’adaptacions del SIT-DIBA a la província de Barcelona.