Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinte Maternitat - Pavelló Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Contact form


Porta a ResiduRecurs a la comarca del Bages

Marta Calvet i Francesc, Diputació de Barcelona

Antecedents

La comarca del Bages, amb la ciutat de Manresa i el polígon d’activitat econòmica de Bufalvent al capdavant, ha estat pionera en la implantació de l’economia circular a la província de Barcelona amb el projecte Indústria Circular del Bages. El projecte té l’objectiu de transformar el model productiu de la comarca i avançar cap a una economia circular per enfortir la competitivitat de la indústria del Bages.

L’embrió d’aquest projecte se situa l’any 2016 amb la iniciativa Manresa en Simbiosi, que pretenia implantar el primer projecte de simbiosi industrial a Catalunya amb l’objectiu de maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos (materials, energia, aigua) disponibles alhora que es creaven les condicions òptimes per afavorir les sinergies entre les empreses.

L’any 2017, l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages redactaven el Pla Industrial del Bages, on s’establia que l’economia circular en la indústria havia de ser una peça clau per avançar cap a la innovació i la desmaterialització de l’economia de la comarca. Aquest objectiu es concretava en el projecte Simbiosi Industrial del Bages, l’escalament a nivell de comarca del projecte Manresa en Simbiosi. Recentment, els municipis de Sant Fruitós de Bages i Sallent s’han involucrat també en el projecte.

Una de les eines que el Consell Comarcal del Bages ha posat a disposició de les empreses de la comarca, amb l’objectiu d’afavorir el tancament dels cicles dels materials, és el Porta a ResiduRecurs.

Porta a ResiduRecurs al Bages

El Porta a ResiduRecurs és una eina de la Borsa de subproductes de Catalunya, impulsada pel Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya (CGCCC) i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que pretén posar a disposició d’entitats locals, associacions d’empresaris, centres de recerca... la seva pròpia borsa de subproductes per al seu àmbit territorial d’actuació. Així doncs, amb un giny personalitzat que es pot inserir a la web que es desitgi, es poden consultar totes les ofertes i demandes de subproductes del sector industrial per a un territori determinat.

Aquest giny personalitzat dona accés al visor de l’eina o front office, on les empreses de la comarca poden accedir als anuncis d’oferta de subproductes i demanda de productes. Els anuncis contenen la informació següent: tipus de material, composició quantitat produïda i freqüència, ubicació, preu i contacte, entre altres. A través del visor, les empreses de la comarca es poden donar d’alta i penjar els seus anuncis. Els tècnics d’empresa del Consell Comarcal del Bages poden accedir al back office o gestor de l’eina per fer seguiment dels anuncis publicats per les empreses, ajustar els anuncis de la borsa, personalitzar el giny o fer una extracció de dades per analitzar com avança l’economia circular en la comarca del Bages.

Des de l’any 2022, el Consell Comarcal del Bages ha disposat de l’eina Porta a ResiduRecurs, gràcies al recurs material del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona. Es troba disponible a la web del Consell Comarcal i la web de polígons i empreses del Bages, ambdues webs són de referència per a les empeses de la comarca.

Amb aquesta eina es vol afavorir que els residus d’una empresa esdevinguin recursos per a una altra empresa del seu entorn proper. D’aquesta forma es redueix el consum de materials per al conjunt de l’economia comarcal i s’augmenta la seva productivitat, es redueixen els costos de gestió de residus de les empreses, alhora que s’augmenta la seva competitivitat, esdevé un nínxol de creació de noves oportunitats de negoci i s’incentiven les sinergies entre les empreses locals.

Sent conscient del paper central i de referència que desenvolupa el Consell Comarcal del Bages per als municipis de la comarca, s’ha optat perquè aquest sigui l'única entitat que gestioni l’eina, posant-la a disposició de tots aquells tècnics municipals que en vulguin fer ús i difusió, especialment per aquells de municipis amb més pes industrial com Manresa, Sant Fruitós de Bages, Sallent, Artés, Cardona, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor, entre altres. Se n'ha fet difusió per tots els canals a disposició del Consell (web, xarxes socials). S’ha elaborat un díptic informatiu que s’ha posat a disposició de tots els assistents a actes organitzats pel Consell Comarcal. Com que l’eina ha d’esdevenir un dels elements clau per la comarca per dinamitzar l’economia circular i sent molt conscients de les incògnites que encara hi ha al voltant de com fer efectiu des d’un punt de vista tècnic, econòmic i legal aquest tancament dels cercles, des del Consell comarcal s’ha optat per formar tots els tècnics municipals de promoció econòmica i medi ambient en l’economia circular. Així doncs, en el marc del projecte Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació de Barcelona, es van organitzar dues sessions de formació o píndoles formatives on es van abordar temes com les oportunitats que genera l’economia circular en l’àmbit territorial del Bages, com fer el pas de residu a recurs o com analitzar els ecosistemes industrials per tal de detectar possibles sinergies. A més, es va fer una formació específica en l’ús de l’eina Porta a ResiduRecurs perquè tots els tècnics municipals que ho desitgin la puguin utilitzar i fer-la arribar a les empreses del seu municipi.

La transferència del coneixement, la transversalitat i el treball en xarxa són claus per a l’èxit de la implementació territorial de projectes d’economia circular i el Porta a ResiduRecurs no n’és una excepció. En aquest sentit, el personal tècnic de promoció econòmica del Consell Comarcal del Bages ha participat en totes les formacions sobre l’eina Porta ResiduRecurs que s’han impulsat des de la Diputació de Barcelona en el marc del Catàleg de serveis i també en les sessions d’intercanvi amb altres entitats locals de la província on es van abordar aspectes com la presentació de casos d’èxit en la valorització de residus industrials o el procediment tècnic de l’ARC perquè un residu esdevingui un subproducte.

Conclusions

L’any 2022, doncs, ha estat l’any de posar en marxa l’eina Porta a ResiduRecurs, impulsar una xarxa comarcal de tècnics que treballin en l’economia circular i fer difusió del projecte. Els pròxims anys l’objectiu és fer arribar l’eina a les empreses, que aquestes se la facin seva i la utilitzin de forma recurrent per la seva activitat diària.