Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinte Maternitat - Pavelló Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Contact form


El Quall, formatgeria col·lectiva del Lluçanès. Emprenedoria, capacitació, economia local

Xavier Barniol, Consorci del Lluçanès

D’on venim?

La comarca del Lluçanès està situada en un altiplà al centre de Catalunya, entre els cursos mitjans del Llobregat i del Ter. Amb una extensió aproximada d’uns 400 km2 i prop de 8.000 habitants, les activitats agràries suposen un 11% dins de l’economia del Lluçanès, molt per sobre de la mitjana de l’agricultura de Catalunya que no arriba al 2%.

El Lluçanès té capacitat i demanda per atraure nova població amb un interès d’establir-se en un territori rural. Segons indiquen les dades del padró continu la variació percentual de la població del conjunt del Lluçanès manté índexs negatius, indicant una davallada de població del 8,5% des de l’any 1998 al 2019.

Tanmateix, per al període 2019-2020, la variació percentual de la població pren índex positiu, indicant una lleugera tendència a l’augment de població, principalment accentuada en l’últim any 2020. Es detecta, per tant, un fre a la davallada contínua de població que està patint el territori i s’apunta una tendència a la millora, amb captació de nova població interessada a establir-se al territori, fugint de les grans metròpolis per entorns més rurals a la recerca d’una major qualitat de vida. Es tracta de poder crear un projecte de vida en un territori amb unes activitats econòmiques i un desenvolupament local compromès amb el territori i amb el paisatge.

L’any 2021, des del Consorci del Lluçanès, i gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i ARCA (Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya), es va crear El Quall, la formatgeria col·lectiva i obrador comunitari del Lluçanès. El projecte està emmarcat en tres dels objectius del Pla director i el Full de ruta de desenvolupament Econòmic del Lluçanès 2019-2022:

  • Lluçanès territori de destí: per visitar i conèixer, gaudir de la natura i quedar-s'hi a viure.
  • Un territori emprenedor, que vetlla pel seu teixit productiu i ofereix oportunitats per a la implantació de noves empreses.
  • Un model de gestió basat en el treball en xarxa, la cohesió i la cooperació.

El projecte neix com a necessitat de donar cabuda a la part pràctica del Curs d’expert en elaboració de formatges artesans, que per la seva durada i especialització, després de 8 edicions s’ha convertit en un referent a nivell de Catalunya, amb uns índexs d’ocupació i d'autoocupació molt elevats (de les persones formades al llarg dels cursos, un 48,8% han treballat en el sector; un 30,23% hi estan treballant i un 11,62% han creat una formatgeria pròpia).

La formatgeria col·lectiva neix com un model innovador d’espai compartit d’un sector estratègic. No es tracta només d’un espai formatiu sinó que esdevé un viver d’empreses i treball cooperatiu amb empreses ja existents. Tot emmarcat en el rol d’una administració local que no només posa a disposició l’equipament, sinó que acompanya en tots els processos de l’emprenedor i teixeix aliances. És, per tant, una simbiosi entre capacitació, emprenedoria, desenvolupament local i intercanvi i coneixement.

On passem? El Quall

És un espai de 150 m2 ubicat dins una antiga nau del sector tèxtil al municipi d’Alpens. L’Ajuntament d’Alpens va adquirir l’espai i l’ha condicionat per tal d’acollir diferents projectes, un dels quals és el Quall. Les instal·lacions estan equipades per poder fer tota mena de transformació de la llet a excepció de gelats i mantegues. Es tracta d’un obrador compartit, un recurs en augment arreu del territori. El Quall, però, és únic en les seves característiques, ja que no existeix cap obrador compartit del sector lacti.

L’obrador respon a un triple objectiu. D’una banda, esdevenir un espai que pugui acollir formacions especialitzades del sector per a la seva capacitació i professionalització. De l’altra, un espai per a la incubació de projectes de transformació de productes lactis. Les persones usuàries poden disposar de les instal·lacions amb l’objectiu que aquelles persones que vulguin emprendre en el sector lacti, puguin testejar i fer les primeres elaboracions a l’obrador compartit abans de fer una inversió pel seu projecte propi. En tercer lloc, pretén ser un espai que permeti la innovació i la investigació, i així esdevingui un lloc de referència per als diferents agents del sector que propiciï  l’enxarxament i les sinergies entre tots ells.

On anem?

Amb un any i mig de funcionament, el Quall ha esdevingut un espai de referència per al sector. A part del gran nombre de formacions que s’han realitzat, actualment acull tres projectes empresarials que a la vegada col·laboren amb altres iniciatives empresarials locals.

El Quall s’ha de consolidar com espai de coneixement, intercanvi i de dinamització econòmica. Ara cal que esdevingui un projectes inspirador i eficaç per ser transferible arreu del territori. No ha de ser un espai tancat, sinó que ha de ser model i referent. La urgència és professionalitzar la gestió diària, que a la vegada pugui servir per a la resta d’obradors compartits, per avançar en projectes d’impacte en un entorn rural com el Lluçanès. Estem avançant en diferents línies de treball que creiem imprescindibles: assessorament extern específic perquè els projectes siguin viables, digitalització de tots els processos, tutorització per la millora de tots els processos productius, avançar en l’energia verda i responsable.

El Quall, per tant, no només té un impacte directe al Lluçanès, sinó que esdevé un espai pioner en l'àmbit català, ja que tant a les empreses com a les persones que vulguin iniciar-se en el sector lacti els suposa una gran oportunitat.