Catàleg de serveis 2021. Cooperació al desenvolupament
En el marc del Catàleg de serveis 2021 de la Diputació de Barcelona, l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament dona suport als ens locals de la demarcació de Barcelona mitjançant el Programa de Cooperació al Desenvolupament.
L’objectiu és donar suport als municipis en la definició, planificació i gestió de les polítiques de cooperació al desenvolupament, tenint en compte l'especificitat i integrant-se en un marc d'actuació municipal més ample i coherent, de forma integral i estratègica. El recursos contemplats en aquest programa intenten cobrir totes les demandes i reptes que es plantegen des dels diferents municipis: des de la definició de l'estratègia, la concepció de les accions, com el posterior seguiment i avaluació de les mateixes.
[+] Vídeo Catàleg de Serveis 2021
[+] Notícia: Aprovades 93 actuacions de suport a les RRII dels ens locals
[+] Infografia
[+] Presentació del catàleg 2021
Termini per presentar les sol·licituds
Recursos econòmics: des de l'1 de febrer fins al 4 de març de 2021
Recursos tècnics: des de l'1 de febrer fins al 30 de setembre de 2021
Tramitació
A la seu electrònica podeu consultar el Catàleg de serveis 2021 i accedir al Cercador de recursos.
Contacte
• Amb relació als tràmits i la normativa del Catàleg de serveis 2021, podeu contactar amb la Direcció de Serveis de Cooperació Local: ds.cooperacio@diba.cat – Tel. 934 022 209. L'horari d'atenció telefònica, amb caràcter general, és de 9 a 14 hores.
• Amb relació a l’accés al Portal de tramitació (PMT), contacteu amb el gestor d’accessos a les aplicacions del vostre ens local (referent SVUS). Aquesta persona us facilitarà els permisos necessaris per accedir a l’accés restringit de la Diputació de Barcelona i al Portal de tramitació que és l’eina que us permet preparar i presentar electrònicament les vostres sol·licituds de Catàleg i resta de tràmits vinculats.
• Per a altres necessites de suport tècnic de la Xarxa Telemàtica Provincial de la Diputació de Barcelona, contacteu amb: suportxt@diba.cat – Tel. 933 933 301
• Per a consultes específiques referents al contingut dels recursos i les seves condicions de sol·licitud i d’execució i justificació, us podreu adreçar a la Oficina de Cooperació al Desenvolupament: o.cooperaciod@diba.cat – Tel. 934 022 055
El suport es canalitza mitjançant 4 recursos econòmics i 3 recursos tècnics.
Nom del recurs | Tipus |
Actuacions en l’àmbit de l’educació per a la ciutadania global (ECG) | |
Plans d’educació per a la ciutadania global (ECG) | |
Projectes de cooperació al desenvolupament | |
Plans directors de cooperació al desenvolupament | |
Espai de treball en matèria de planificació estratègica de cooperació al desenvolupament | |
Identificació d’orientacions estratègiques de cooperació al desenvolupament | |
Espai de treball i intercanvi dels plans d’educació per a la ciutadania global (ECG) |
A - RECURSOS ECONÒMICS
1. Actuacions en l’àmbit de l’educació per a la ciutadania global (ECG)
Implementació d’iniciatives d’educació per a la ciutadania global, entesa com la promoció d’una ciutadania conscient, crítica i compromesa amb la promoció dels drets humans i el desenvolupament sostenible al món i amb la solidaritat internacional entesa des de la corresponsabilitat.
Les propostes poden tractar diferents temàtiques (defensa dels drets humans, construcció de pau, desigualtats de gènere, models de producció i consum, crisi climàtica) però sempre des d’una dimensió que vagi més enllà de l’àmbit local i el connecti amb les desigualtats i interdependències globals/internacionals.
Es defineixen tres modalitats d’iniciatives per a les quals s’han de presentar sol·licituds diferenciades:
-
Accions d’ECG: Realització d’una activitat o conjunt d’activitats adreçades a la ciutadania del municipi o comarca. Aquest suport és incompatible amb el de “Plans d’educació per a la ciutadania global”, excepte en el cas que es presentin de forma conjunta.
-
Avaluació d’iniciatives d’ECG: Exercicis de valoració sistemàtica i objectiva de projectes, plans o estratègies d’ECG liderats pel propi ens local o concertats amb entitats del territori. També podran ser liderats per una entitat arrelada al territori, sempre i quan l'ens local sol·licitant els hagi cofinançat i es desenvolupin majoritàriament al seu territori. En tots els casos, l’avaluació l’ha de liderar l'ens sol·licitant i tenir un enfocament participatiu i d'aprenentatge per a totes les parts implicades.
-
Planificació de l’ECG local: Exercicis d’elaboració i avaluació de plans locals l’ECG realitzats de forma participativa amb els actors del territori
Persona de contacte: Cristina Cabrera cabreragc@diba.cat Tel. 93 404 91 91
[+] Instruccions justificació Actuacions ECG 2021
2. Plans d’educació per a la ciutadania global (ECG)
S'ofereix suport per implementar les accions derivades d'una planificació de l'acció municipal d'educació per al desenvolupament, entesa com la promoció d'una ciutadania conscient, crítica i compromesa amb els drets humans i el desenvolupament sostenible al món i amb la solidaritat internacional entesa des de la corresponsabilitat.
Les propostes poden tractar diferents temàtiques (defensa dels drets humans, construcció de la pau, desigualtats de gènere, models de producció i consum, crisi climàtica), però sempre des d’una dimensió que vagi més enllà de l’àmbit local i el connecti amb les desigualtats i interdependències globals/internacionals. Les actuacions es desenvoluparan en un context marcat per la COVID 19 i els seus efectes. Buscaran donar resposta a les necessitats d’adaptació del context educatiu local tant pel que fa als formats i metodologies com els continguts a tractar, des de la perspectiva pròpia de l’educació per a la ciutadania global.
Aquest suport és incompatible amb la modalitat d’accions d’educació per a la ciutadania global del recurs d’“Actuacions en l’àmbit de l’educació per a la ciutadania global (ECG)”, excepte en el cas que es presentin de forma conjunta.
Persona de contacte: Sara Garrido. a/e: garridomsr@diba.cat - Tel. 934 022 207
[+] Guia per a la presentació de sol·licituds
3. Projectes de cooperació al desenvolupament
S’hi inclouen dues modalitats d’iniciatives per a les quals s’han de presentar sol·licituds diferenciades:
- Execució de projectes de cooperació al desenvolupament: es dona suport a l’execució de projectes de cooperació al desenvolupament liderats per un municipi o més de la demarcació de Barcelona que impliquin l'establiment o la consolidació de relacions estables i horitzontals de treball amb un o més municipis, consells provincials o equivalents d'un país en desenvolupament.
- Avaluació d’un projecte de cooperació al desenvolupament o d'una trajectòria d'agermanament: es dona suport a l’avaluació d'una trajectòria d’agermanament amb municipis de països receptors d’Ajuda Oficial al Desenvolupament o d’un projecte de cooperació al desenvolupament. Pot ser propi de l'ens sol·licitant, en el marc d'una relació directa i estable amb una contrapart homòloga, o bé d'una entitat arrelada al territori que hagi cofinançat l'ens sol·licitant. L’avaluació ha d’estar liderada per l'ens sol·licitant i haurà de tenir un enfocament participatiu i d'aprenentatge per a totes les parts implicades.
Persona de Contacte: Anna Martínez: a/e: martinezcann@diba.cat - Tel. 934 022 222 Ext. 23507
[+] Guia execució justificació
4. Plans directors de cooperació al desenvolupament
Es dona suport a l'elaboració i/o avaluació de plans directors de cooperació al desenvolupament.
El pla és un document estratègic que defineix la política pública local en aquest àmbit, és a dir, les orientacions estratègiques, les modalitats d'intervenció, les prioritats temàtiques i geogràfiques, les accions i els instruments de gestió, seguiment i avaluació, així com els recursos assignats. Entre les modalitats destaca l’Educació per a la Ciutadania Global, que haurà de tenir un desenvolupament estratègic adequat en el pla que s’elabori.
En el cas de l'avaluació, es tracta d'un exercici objectiu i sistemàtic d'anàlisi dels resultats de la implementació del pla, que promou el debat i la reflexió dels actors implicats, per tal d'extreure'n aprenentatges i lliçons que ajudin a encarar millor les accions futures.
Aquest recurs és incompatible amb el d’Identificació d'orientacions estratègiques de cooperació al desenvolupament.
Persona de Contacte: Anna Martínez: a/e: martinezcann@diba.cat - Tel. 934 022 222 Ext. 23507
[+] Elaboració d'un Pla Municipal
B - RECURSOS TÈCNICS
1. Espai de treball en matèria de planificació estratègica de cooperació al desenvolupament
Espai de treball i d’intercanvi entre els ens locals en el procés d'elaboració, implementació, seguiment i avaluació dels plans directors i de les orientacions estratègiques en matèria de cooperació al desenvolupament.
El propòsit d’aquest espai és la generació de coneixement, la innovació i la millora contínua en l’àmbit de la planificació estratègica de la política pública municipal de la cooperació al desenvolupament.
Inclou reunions de treball periòdiques.
Persona de contacte: Luci Rodrigo. a/e: rodrigopl@diba.cat - Tel. 934 022 870
[+] Presentació de l'Espai de treball en matèria de planificació estratègica
2. Identificació d'orientacions estratègiques de cooperació al desenvolupament
Elaboració d'orientacions estratègiques en l'àmbit de les polítiques públiques de cooperació al desenvolupament que incorporin el vessant de l'educació per al desenvolupament i drets humans, les estratègies de cooperació i la relació amb les entitats del territori. El suport preveu la creació d'un grup de treball, amb la participació tècnica i el lideratge polític dels ens locals, assessorat per la Diputació de Barcelona. Inclou:
- Reunions de treball periòdiques
- Assessorament tècnic continuat
Un cop finalitzat, és lliurarà un document que inclourà una proposta d'elements per a l'estratègia de futur.
Aquest recurs és incompatible amb el de Plans directors de cooperació al desenvolupament.
Persona de contacte: Luci Rodrigo. a/e: rodrigopl@diba.cat - Tel. 934 022 870
[+] Infografia
3. Espai de treball i intercanvi dels plans d’educació per a la ciutadania global (ECG)
Grup estable de professionals referents en educació per a la ciutadania global dels ens locals que tenen en execució un pla d’actuació en aquest àmbit. L’espai té per objectiu facilitar l’intercanvi d’experiències i la reflexió sobre la pràctica com a eina d’aprenentatge i millora contínua.
A partir d’una identificació conjunta de les necessitats dels referents municipals, s’organitzaran sessions de treball periòdiques en les quals s’aportarà coneixement especialitzat i es treballarà en base a l’experiència dels diferents ens locals participants.
Si existeix un instrument vigent amb l’ens local que reguli l’assistència, no cal que es torni a presentar la sol·licitud per a aquest recurs.
Persona de contacte: Sara Garrido. a/e: garridomsr@diba.cat - Tel. 934 022 207
Your privacy is our priority
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some “cookies” on the website to facilitate its use:
- Own and third party for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
- Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser at any time. - From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.