Espai web Life-eCoadapt50
Desembre 2024 - Núm. 2

Life eCOadapt50

COcreem adaptació

Life_eCOadapt50

eCOadapt50 AL TERRITORI

Ja es poden consultar els resultats de la diagnosis sobre els riscos al canvi climàtic dels territoris i dels sectors

Mapa de vulnerabilitat del territori i sectors del Life

Mapa de vulnerabilitat del territori i sectors del Life

Life eCOadapt50 ja disposa de la diagnosi de la vulnerabilitat climàtica territorial i sectorial del projecte, elaborada des de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Institut Cerdà. Un mapa interactiu, permet visualitzar de manera intuïtiva el grau de vulnerabilitat dels territoris en funció dels diferents riscos analitzats.

El treball contempla les tres zones territorials de Catalunya definides a l'ESCACC30zona litoral i prelitoralzona interior zona pirinenca. Les projeccions climàtiques indiquen que les zones de muntanya estan experimentant augments de temperatura superiors a la resta del territori. Això pot suposar la desaparició d’ecosistemes sensibles i d’elements iconogràfics del paisatge, l’alteració del cicle de vida de moltes espècies vegetals i animals i canvis en el cicle hidrològic. 

Les zones interiors estan experimentant també augments significatius de temperatura, especialment a l’estiu, i disminucions de les precipitacions a la primavera i estiu, amb conseqüències negatives per a la biodiversitat i el paisatge.

Finalment, la zona litoral i prelitoral es veurà afectada per l’augment del nivell del mar, que juntament amb una major variabilitat interanual de les precipitacions (anys molt plujosos i anys molt secs), agreujaran els impactes dels cada cop més freqüents temporals durant l’hivern o la tardor. D’altra banda augmentarà la durada i intensitat de les onades de calor i disminuiran els episodis de fred.

L’estudi indica que un dels majors riscos del territori que afecta el sector primari és la pèrdua de qualitat del sòl. Pel que fa als boscos, el major risc detectat és l’augment de decaïment forestal induït per la major freqüència i intensitat de les sequeres, tot i que a la zona pirinenca el risc d’incendis forestals i els canvis en la distribució d’espècies forestals són aspectes que també s’hauran de tenir en compte a l’hora de plantejar accions d’adaptació.

La disminució de recursos hídrics té una traducció directa en uns increments de necessitats de reg del sector agrícola, i a la zona interior i litoral i prelitoral un altre aspecte que també preocupa són els canvis en la distribució de les espècies agrícoles i l’alteració dels cicles de cultius.

Pel que fa a la ramaderia, a la zona pirinenca el risc de reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'activitat ramadera extensiva i semiextensiva amenaça el sector, i tant a la zona pirinenca com a la zona litoral i prelitoral existeix un risc alt de disminució de la producció de les pastures.

També, i lligat a aquesta disminució dels recursos hídrics, un dels majors riscos en el sector turístic a la zona pirinenca serà l’escassetat d'aigua per al consum turístic. Finalment, el sector pesquer caldrà que es prepari per a afrontar canvis en la distribució de captures pesqueres.

Gemma Cantos Font

DG de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental. 

Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.

Generalitat de Catalunya

 

Boletín: COcreem adaptació
Número de boletín: #2 - Desembre 2024