Audiències Memorials
Manresa ha realitzat l’Audiència memorial, el 25 de gener de 2023, amb gran èxit
L’Espai Plana de l’Om de Manresa es va omplir de gom a gom el passat 25 de gener de 2023 per acollir una Audiència memorial, que ha estat organitzada per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Manresa, amb la participació de l’Associació Memòria i Història de Manresa. Mes de 220 persones es van aplegar a la sala.
Una Audiència memorial constitueix un fòrum públic on víctimes o descendents de víctimes de la violència de la guerra civil i de la dictadura franquista (tant víctimes de la rereguarda republicana com de la repressió franquista), exposen les seves vivències personals. Amb els seus testimoniatges, l'Audiència memorial pretén facilitar l'escolta de les persones afectades pels fets violents que patiren. L'acte, una sessió pública i solemne, està orientat a la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de totes les víctimes, i culmina amb el compromís de responsables institucionals en termes de justícia, reparació i no repetició.
L’acte fou conduït pels mediadors de conflictes Jordi Palou-Loverdos i Mireia Vives, que van presentar els 10 manresans i manresanes que van oferir el seu testimoniatge. A continuació, el president de l’Associació, Quim Aloy, va intervenir per contextualitzar la guerra civil i el franquisme a Manresa, enllaçant els diferents moments històrics amb les vivències de cada un dels testimonis. Al final de l’acte van intervenir els representants institucionals, el responsable de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona, F. Xavier Menéndez, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia.
Enregistrat íntegrament per la Xarxa Audiovisual Local (XAL) mitjançant Canal Taronja, que n’elaborat un documental per emetre posteriorment a les televisions locals.
Les Audiències memorials són un projecte impulsat pel Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona (Àrea de Presidència), que es proposa als ajuntaments interessats i s’executa conjuntament amb ells. Aquesta es la tercera audiència memorial impulsada en aquest mandat. El 2021 es van plantejar dues audiències memorials, que per la pandèmia, van celebrar-se a principis de 2022: Sabadell (17 de febrer 2022) i Olesa de Montserrat (8 d’abril 2022). El 2018 la DIBA ja havia organitzat també, dues audiències memorials amb els ajuntaments de Sant Boi de Llobregat i Sant Joan de Vilatorrada.
Clip de 15’ de presentació i resum de la Audiència Memorial celebrada a Manresa el 25 de gener de 2023. Organitzada per la Diputació de Barcelona i l’ajuntament de Manresa. Producció: Marta Ripollès Valls per a Jordi Palou-Loverdos, facilitador de l’Audiència Memorial, per encàrrec de la Diputació de Barcelona
Gravació íntegra de la Audiència Memorial celebrada a Manresa el 25 de gener de 2023. Organitzada per la Diputació de Barcelona i l’ajuntament de Manresa. Producció: Xarxa Audiovisual Local mitjançant el Canal Taronja de Manresa
Enllaç a la noticia TV Canal Taronja
Enllaç al reportatge emès pel canal Taronja de Manresa 5 d'abril 2023
Nova Audiència memorial, a Manresa, el proper 25 de gener de 2023
El proper dimecres, 25 de gener de 2023, a les 18h, tindrà lloc a l’Espai Plana de l’Om (a la plaça Plana de l’Om, al carrer del Born), a Manresa, una nova Audiència memorial, organitzada per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Manresa.
Una Audiència memorial constitueix un fòrum públic on víctimes o descendents de víctimes de la violència de la guerra civil i de la dictadura franquista (tant víctimes de la rereguarda republicana com de la repressió franquista), exposen les seves vivències personals. Amb els seus testimoniatges, l'Audiència memorial pretén facilitar l'escolta de les persones afectades pels fets violents que patiren. L'acte, una sessió pública i solemne, està orientat a la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de totes les víctimes, i culmina amb el compromís de responsables institucionals en termes de justícia, reparació i no repetició.
L’acte serà presentat per la Regidora de Cultura de Manresa, Anna Crespo, i conduït pels mediadors de conflictes Jordi Palou-Loverdos i Mireia Vives. S’escoltaran 10 testimoniatges de manresans i manresanes. Les intervencions institucionals, al final de l'acte, aniran a càrrec de Josep Monràs i Galindo, diputat president de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona; d’un/una representant de la Generalitat; i de Marc Aloy i Guàrdia, alcalde de Manresa.
Es tracta d’un projecte impulsat pel Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona (Àrea de Presidència), mitjançant un encàrrec efectuat al Sr. Jordi Palou-Loverdos, advocat, mediador internacional i facilitador de diàlegs, que ha dissenyat el format i ha preparat els testimoniatges. L’execució corre a càrrec de l’ajuntament de Manresa, que ha comptat amb el suport imprescindible de l’Associació de Memòria i Història de Manresa, que ha liderat la tria dels testimonis.
Aquesta es la tercera audiència memorial impulsada en aquest mandat. El 2021 es van plantejar dues audiències memorials, que per la pandèmia, van celebrar-se a principis de 2022: Sabadell (17 de febrer 2022) i Olesa de Montserrat (8 d’abril 2022). El 2018 la DIBA ja havia organitzat també, dues audiències memorials amb els ajuntaments de Sant Boi de Llobregat i Sant Joan de Vilatorrada.
El projecte audiències memorials ha estat guardonat per la Generalitat de Catalunya amb un dels premis ADR sobre mediació i resolució de conflictes
El departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha publicat al DOGC, el passat 14 de novembre de 2022, els guardonats d’aquest any amb els Premis ADR Justícia (alternative dispute resolution o resolució alternativa de conflictes), que reconeixen –en quatre categories- les millors iniciatives teòriques, les millors experiències pràctiques, la millor publicació i la millor acció de difusió en mediació i resolució de conflictes. Un dels sis premis atorgats, a la millor iniciativa en mediació impulsada per institucions i organitzacions públiques o per professionals d’empreses o entitats privades amb seu social a Catalunya, ha recaigut en Mireia Vives i Puig i Jordi Palou-Loverdos pel projecte “Audiències memorials a Catalunya”.
El premi reconeix el projecte / format de les Audiències Memorials, que són una iniciativa de veritat, justícia i reparació que, en el marc de les polítiques de memòria democràtica, pretén superar les pors i els silencis de les víctimes de la violència de la guerra civil i el franquisme i els seus descendents, mitjançant una sessió publica on exposen les seves vivències i experiències. Es tracta d’un format dissenyat pels guardonats, Jordi Palou i Mireia Vives, que s’ha realitzat a quatre municipis de la Província de Barcelona (els anys 2017-18 i els anys 2021-22) per iniciativa de la Diputació de Barcelona.
La Diputació de Barcelona va celebrar una nova audiencia Memorial a Olesa de Montserrat
El passat 8 d’abril la Diputació de Barcelona i l’ajuntament d’Olesa de Montserrat van celebrar una nova Audiència-Memorial, a l’auditori de la Casa de Cultura.
Una Audiència memorial constitueix un fòrum públic en el que descendents de víctimes de la violència de la guerra civil i de la dictadura franquista (tant víctimes de la rereguarda republicana com de la repressió franquista), exposen les seves vivències personals. Amb els seus testimoniatges, l’Audiència memorial pretén facilitar l’escolta de les persones afectades pels fets violents que van suposar la guerra civil i/o la dictadura franquista. L’acte, una sessió pública i solemne, està orientat a la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de totes les víctimes, i culmina amb el compromís de responsables institucionals en termes de justícia, reparació i no repetició.
A l’acte, presentat per Xavi Rota Boada, regidor de cultura, hi van participar vuit testimonis de familiars de quarta generació de les víctimes: Joan Parent Margarit, Ingrid Moragas Margarit, Marc Campany Gabarrós, Pau Figueras Bartés, Uriol Pujol Fernández, Meri Arenas Sedano, David Pérez Castells i el mateix Xavier Rota Boada.
Joan Parent Margarit va explicar la història familiar en relació al seu besavi, Benet Margarit Font, industrial d’Olesa de Montserrat assassinat el 26 de juliol de 1936. Durant el seu testimoni, Parent va centrar-se en tot el que va suposar l’esclat de la Guerra Civil per la seva besàvia, Carme Duran Duran, que entre el 21 i el 26 de juliol del 36 va viure els assassinats del seu germà, Jaume Duran Duran, el seu marit, Benet Margarit Font i el seu fill gran, Josep Margarit Duran.
Ingrid Moragas Margarit és besnéta de Joan Margarit Campanyà, industrial d’Olesa assassinat el 13 de setembre de 1936 a les costes del Garraf. Moragas va explicar que havia conegut la història a través del seu avi, que tenia 9 anys quan esclatà la Guerra Civil i que va deixar escrit quan el juliol del 36 van saquejar casa seva i la van incendiar. Ingrid Moragas també va llegir una carta que el seu besavi va enviar a la seva besàvia setmanes abans que l’assassinessin.
Marc Campany Gabarrós és besnet de Salvador Casas i Baltasar, alcalde d’Olesa de Montserrat durant la dictadura de Primo de Rivera. A Salvador Casas el van assassinar a Cantallops (Alt Empordà) el 18 de setembre de 1936 on va marxar amb l’esclat del cop militar. Campany va atribuir l’assassinat a les idees polítiques del seu besavi, afiliat al partit monàrquic Renovación Espanyola i que advocava per la restauració de la monarquia d’Alfons XIII. El besnét de Salvador Casas va recordar que l’assassinat del seu besavi es va produir quan ja havia decidit exiliar-se a França i ha lamentat que la família mai ha pogut recuperar el cos.
Pau Figueras Bartés va explicar el testimoni com a besnét de Fèlix Figueras i Aragay, alcalde d’Olesa de Montserrat durant la Segona República. Detingut a l’acabar la guerra per soldats franquistes, va ser afusellat el 19 de febrer de 1939 al cementiri d’Abrera. Figueras va descriure com va conèixer la història a través de la investigació del seu pare, Fèlix Figueras, que va permetre recuperar la memòria del seu besavi i demostrar que no havia comès els crims que se li van atribuir per condemnar-lo a mort.
Meritxell Arenas Sedano, besnéta de Diego Arenas García, cabrer, poeta i regidor del poble Pedro Abad de Còrdova pel Partit Comunista va ser afusellat el 14 de juny de 1940. L’avi d’Arenas, a més, va ser empresonat 7 anys a Còrdova i detingut en múltiples ocasions a Barcelona durant el franquisme. El testimoni de Meritxell Arenas es va centrar en la lectura de dues cartes d'acomiadament a la seva esposa i fill que el seu besavi havia escrit empresonat mentre esperava l’execució.
Uriel Pujol Fernández, besnét de Miquel Gaxet Muntaner, enginyer de camins i sergent del cos d’obres i fortificacions del Front Republicà. Va morir com a conseqüència d’una pallissa de la Guàrdia Civil el 29 de setembre de 1940. Pujol va explicar que després de fer la cerimònia de comiat, van requisar el cos i el van enterrar al Cementiri Vell sense que la família hi tingués accés. Encara ara, no saben on està sepultat el seu besavi.
David Pérez Castells és besnét de Josep Mañà Argilaga, obrer i carabiner de la Segona República i regidor del PSUC a l’Ajuntament d’Olesa entre el 1936 i el 1937. Mañà va exiliar-se a França i va tornar a Catalunya el 1947. Pérez Castells també va destacar que fa dos anys va descobrir que el germà del seu besavi, Jaume Mañà Argilaga, havia mort al camp de concentració nazi de Mauthausen l’any 1941.
Xavi Rota Boada va explicar la història de diversos familiars víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista, entre els quals dos tiets del seu avi matern, Carles i Marià Boada Bayona, assassinats l’agost de 1936. Per la banda paterna, el seu avi, Ramon Rota Vilaseca, tenia 18 anys el 1936 i va lluitar al front republicà, capturat a la Batalla de l’Ebre i empresonat al camp de treball de Castelló i als camps de concentració de Sant Marcos de Lleó i de Miranda d’Ebro. Va tornar a Olesa el 1945.
L’acte va ser conduït pel Sr. Jordi Palou-Loverdos i per la Sra. Mireia Vives Puig, facilitadors i mediadors de conflictes. Acabats els testimonis, l’historiador Jordi Pons va contextualitzar els fets històrics explicats durant l’Audiència Memorial. Finalment, en els parlaments institucionals, van intervenir, per part de la Diputació de Barcelona, el director del programa de Memòria democràtica, F. Xavier Menéndez, i l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera.
Miquel Riera va reivindicar la memòria històrica per conèixer la veritat, fer justícia a les víctimes i evitar en el futur errors del passat, una tasca en la que l’Ajuntament d’Olesa està compromès amb múltiples activitats i accions que es desenvolupen ja fa bastants anys.
Enllaç amb la nota premsa DIBA
Enllaços als vídeos de les Audiències Memorial de 2022 (Sabadell i Olesa de Montserrat). Producció: Audimem-Aequitas (J. Palou, M. Vives, D. Fernández)
Clip de 22' amb subtítols en català
Clip de 4'30'' amb subtítols en català
Clip de 22' amb subtítols en castellà
Clip de 4'30'' amb subtítols en castellà
Clip de 22' amb subtítols en anglès
Clip de 4'30'' amb subtítols en anglès
Gravació íntegra de la Audiència Memorial celebrada a Olesa de Montserrat el 8 d’abril de 2022. Organitzada per la Diputació de Barcelona i l’ajuntament d’Olesa de Montserrat. Producció: Xarxa Audiovisual Local mitjançant TVOsona.
El proper 8 d’abril de 2022, se celebrarà, a l’Auditori de la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat, una Audiència memorial.
El divendres 8 d’abril celebrem una nova Audiència-Memorial, aquest cop a Olesa de Montserrat. Tindrà lloc a l’Auditori de la Casa de Cultura, al costat de l’ajuntament, a les 18h30. Es la segona que celebrem aquest any, després de la que va tenir lloc a Sabadell el passat 17 de febrer, amb gran èxit d’assistència.
Una Audiència memorial constitueix un fòrum públic en el que descendents de víctimes de la violència de la guerra civil i de la dictadura franquista (tant víctimes de la rereguarda republicana com de la repressió franquista), exposen les seves vivències personals. Amb els seus testimoniatges, l’Audiència memorial pretén facilitar l’escolta de les persones afectades pels fets violents que van suposar la guerra civil i/o la dictadura franquista. L’acte, una sessió pública i solemne, està orientat a la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de totes les víctimes, i culmina amb el compromís de responsables institucionals en termes de justícia, reparació i no repetició.
Les Audiències memorial són un projecte impulsat pel Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona, mitjançant un encàrrec efectuat al Sr. Jordi Palou-Loverdos, advocat, mediador internacional i facilitador de diàlegs. Aquest encàrrec fou efectuat el 2021 i culmina amb dues audiències memorials (aplaçades a principis de 2022 per la pandèmia), que van ser proposades a Sabadell i a Olesa de Montserrat. En aquesta pàgina, mes avall, disposeu d’informació i imatges de la celebrada a Sabadell. El programa continuarà amb dues audiències memorials més a realitzar el 2022.
Aquest activitat ja va tenir una primera edició l’any 2018 amb dues audiències memorials, a Sant Joan de Vilatorrada, i una a Sant Boi de Llobregat, i foren també objecte d’encàrrec al Sr. Jordi Palou-Loverdos (Per a més informació, vegeu apartat” antecedents” d’aquesta mateixa web, on també hi ha vídeos).
Accés a la invitació.
Celebrada l’Audiència Memorial de Sabadell amb gran èxit de públic
El passat 17 de febrer de 2022 es va celebrar a l’auditori Pere Quart de Sabadell l’Audiència memorial, una sessió pública i solemne en que descendents de víctimes de la Guerra civil i de la Dictadura franquista van exposar les seves vivències en clau d’escolta, respecte, reconciliació, reparació moral i ruptura del silenci.
L’Audiència memorial pretén facilitar l’escolta de les persones afectades pels fets violents que van suposar la guerra civil i/o la dictadura franquista i està orientat a la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de totes les víctimes. No és un debat ni una lliçó d’història; no hi ha diàleg entre els testimonis i no hi ha intervencions del públic. L’Audiència memorial pretén trencar el silenci imposat i dissoldre pors, etiquetes, ressentiments i prejudicis, i tancar cicles dolorosos
Es van escoltar 12 testimoniatges de sabadellencs i sabadellenques que van relatar les seves experiències personals i familiars: Empar Germà Rovira, Antònia Sabater Montserrat, Marc Graupera González, Feliu Crespí Niubó, Esteve Argemí Relat, Joan Sala Pedròs, Josep Simó Dèu, Sílvia Simó, Carme Torrella Conillé, Juan Ignacio Valdivieso Álvarez, Ramon Vallbé Ansesa, i Antonio Martos Jiménez. N’hi ha des de que van perdre el seu avi, assassinat per les milícies incontrolades els primers mesos de la guerra a la rereguarda republicana, fins els descendents de exiliats, afusellats al camp de la Bota pel franquisme o deportats als camps nazis, passant per represaliats i empresonats durant la Dictadura franquista.
L’Audiència Memorial, després d’una contextualització a càrrec de l’historiador Esteve Deu, va cloure amb les intervencions finals dels representants de les administracions: la Sra. Marta Morell Albaladejo, Tinenta d’Alcaldessa de Sabadell i responsable de Memòria històrica de l’ajuntament; del Sr Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i de la Sra. Eva Menor Cantador, Diputada Presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona i Alcaldessa de Badia del Vallès. Els responsables institucionals, que van escoltar els testimoniatges, es van comprometre públicament a impulsar i fomentar la veritat, la justícia i la reparació i la no repetició, mitjançant polítiques publiques de Memòria democràtica i específiques de reconeixement de les víctimes i els resistents antifranquistes.
La diputada Eva Menor va felicitar i agrair als testimonis la valentia i la sinceritat per trencar el mur de silenci i exposar en públic les seves vivències i experiències, i va renovar el compromís de la Diputació de Barcelona amb el suport als ajuntaments en matèria de Memòria democràtica. També va destacar que en el moment actual, calen polítiques de memòria per no oblidar el que va passar i prevenir el ressorgiment de la intolerància i combatre els discursos d’extrema dreta que proliferen a tot Europa. En aquest sentit, va destacar la necessitat d’afermar les polítiques a favor de la diversitat sexual, pels drets de les dones, pel respecte a les minories, i contra la xenofòbia, en la confiança de que actes com aquest, de reparació, d’escolta, de reconciliació, han de contribuir a refermar els valors democràtics.
L’activitat, que va comptar amb un públic nombrós (entre 150 i 200 persones), ha estat organitzada per l’Ajuntament de Sabadell i la Diputació de Barcelona, en el marc d’un projecte impulsat pel Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona (Àrea de Presidència), i mitjançant un encàrrec fet per la Diputació al Sr. Jordi Palou-Loverdos, advocat, mediador internacional i facilitador de diàlegs. El Sr. Jordi Palou i la Sra. Mireia Vives van presentar i conduir l’Audiència Memorial.
Aquest activitat ja va tenir una primera edició l’any 2018 amb dues audiències memorials, a Sant Joan de Vilatorrada, i una a Sant Boi de Llobregat (Per a més informació, vegeu apartat” antecedents” d’aquesta mateixa web, on també hi ha vídeos).
La Xarxa Audiovisual Local va enregistrar tot l’acte i n’editarà un reportatge, de pròxima emissió per a les televisions locals
Enllaç amb la gravació íntegre de la sessió. Realització: 9 TV / Xarxa Audiovisual Local / Comunicació DIBA
Enllaç a la nota de premsa DIBA
Enllaç clip emès per TV3 7.3.22
Enllaços als vídeos de les Audiències Memorial de 2022 (Sabadell i Olesa de Montserrat). Producció: Audimem-Aequitas (J. Palou, M. Vives, D. Fernández)
Clip de 22' amb subtítols en català
Clip de 4'30'' amb subtítols en català
Clip de 22' amb subtítols en castellà
Clip de 4'30'' amb subtítols en castellà
Clip de 22' amb subtítols en anglès
Clip de 4'30'' amb subtítols en anglès
El proper 17 de febrer de 2022 se celebrarà, a Sabadell, una Audiència memorial.
Una Audiència memorial constitueix en un fòrum públic en el que descendents de víctimes i victimaris, de forma conjunta, exposen les seves vivències i els seus testimoniatges sobre la repressió viscuda durant la guerra civil i el franquisme. L’Audiència memorial pretén facilitar l’escolta de les persones afectades pels fets violents que van suposar la guerra civil i/o la dictadura franquista i està orientat a la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de totes les víctimes. L’activitat culmina en una sessió pública i solemne, amb presència de responsables institucionals, que entomen la responsabilitat de la reparació i la no repetició.
A Sabadell, l’Audiència memorial, que és pública, tindrà lloc el dijous 17 de febrer de 2022, a les 18h 30, al Casal Pere Quart, al carrer de Lacy, 11. L’acte serà presentat per la Tinenta d’Alcaldessa de l’Ajuntament de Sabadell i responsable de Memòria històrica al consistori, Sra. Marta Morell, i conduït pel Sr. Jordi Palou-Loverdos. S’escoltaran 12 testimoniatges de sabadellencs i sabadellenques. Les intervencions institucionals, al final de l'acte, aniran a càrrec de la. Sra. Eva Menor Cantador, Diputada Presidenta de l'Area de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona i Alcaldessa de Badia del Vallès, de la Sra. Marta Farrés Falgueras, alcaldessa de Sabadell i del Sr Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta activitat ha estat possible gràcies a les gestions i a la recerca històrica i documental duta a terme pel Museu d’Història de Sabadell, per l’Arxiu Municipal de Sabadell i per l’equip de Drets Civils i Memòria històrica de l’ajuntament de Sabadell.
Es tracta d’un projecte impulsat pel Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona, mitjançant un encàrrec efectuat al Sr. Jordi Palou-Loverdos, advocat, mediador internacional i facilitador de diàlegs. Aquest encàrrec fou efectuat el 2021 i culmina amb dues audiències memorials (aplaçades a principis de 2022 per la pandèmia), que van ser proposades a Sabadell i a Olesa de Montserrat. El programa continuarà amb dues audiències memorials més a realitzar el 2022.
Aquest activitat ja va tenir una primera edició l’any 2018 amb dues audiències memorials, a Sant Joan de Vilatorrada, i una a Sant Boi de Llobregat, i foren també objecte d’encàrrec al Sr. Jordi Palou-Loverdos (Per a més informació, vegeu apartat” antecedents” d’aquesta mateixa web, on també hi ha vídeos).
Audiències memorials 2018 a Sant Boi de Llobregat i a Sant Joan de Vilatorrada.
Els anys 2017 i 2018 la Diputació de Barcelona va organitzar un parell d’audiències memorials, a Sant Joan de Vilatorrada (dues sessions, el 19 d’abril i el 8 de maig de 2018) i a Sant Boi de Llobregat (6 d’abril 2018).
Una Audiència Memorial constitueix un espai públic en el que descendents de víctimes i victimaris, de forma conjunta, exposen les seves vivències i els seus testimoniatges sobre la repressió viscuda durant la guerra civil i el franquisme. L’Audiència Memorial pretén facilitar l’escolta de les persones afectades pels fets violents que van suposar la guerra civil i/o la dictadura franquista i està orientat a la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de totes les víctimes. També facilita la transformació de possibles ressentiments i la posada en valor de la resiliència individual i col·lectiva davant aquests fets.
Després d’una recerca i tria dels testimonis i una sessió preparatòria a porta tancada, l’activitat culmina en una sessió pública i solemne, amb presència de responsables institucionals, que entomen la responsabilitat de la reparació i la no repetició.
La sessió no és un debat ni una lliçó d’història. No hi ha diàleg entre els testimonis i no hi ha intervencions del públic. Amb aquesta sessió es pretén trencar el silenci imposat; dissoldre pors, etiquetes i prejudicis; esvair rumors i transcendir ressentiments; tancar cicles dolorosos; que es parli lliurement dels fets i les seves vivències; i que aquestes siguin escoltades per la resta de participants, pels assistents i per les institucions. La sessió en si representa una reparació moral i simbòlica per a totes les víctimes de la guerra civil i de la dictadura. Al mateix temps, amb aquesta activitat es fa memòria, es conreua la memòria individual i la memòria col·lectiva i es contribueix al coneixement de fets.
Aquest projecte fou coordinat i executat, per encàrrec de la Diputació, per Jordi Palou-Loverdos, advocat, mediador internacional i facilitador de diàlegs.
Enllaços als vídeos de les audiències memorial de 2018. Diputació de Barcelona/AudiMemo.
Clip de 12' amb subtítols en català
Clip de 3' amb subtítols en català
Clip de 12' amb subtítols en castellà
Clip de 3' amb subtítols en castellà
Tu privacidad es nuestra prioridad
Para proteger tu intimidad, antes de continuar queremos asegurarnos que sabes que, tanto nosotros como nuestros colaboradores, utilizamos algunas “cookies” en la web para facilitarte el uso:
- Propias y de terceros con fines estadísticos, con las que no se recoge información de los usuarios ni se registran las direcciones IP de acceso.
- Propias y de terceros para garantizar el funcionamiento básico, como la sesión de usuario, y aspectos de personalización, como el idioma de nuestras páginas.
Guardamos la aceptación de cookies durante 30 días para mejorar la experiencia de navegación. Recuerda que puedes eliminar las cookies de tu navegador. - De terceros para mostrarte información de nuestras redes sociales, como Facebook, X, YouTube, etc. Al acceder a estos sitios web podrás decidir si aceptas o no sus políticas de privacidad y de cookies.