Trobada interterritorial a Vila-seca. Autor: Diputació de Barcelona
El primer any i mig d’execució de l’eCOadapt50 ens ha permès començar el procés de cocreació en els territoris i l’execució de les primeres actuacions previstes en el projecte.
La constitució de 16 Living Labs ha permès al projecte reunir més de 400 agents territorials en aquests espais de participació i cocreació entre administracions públiques, sectors econòmics, entitats i ciutadania. En aquest marc, s’ha presentat el projecte, s’ha treballat un baròmetre de percepció, que al llarg dels anys ens permetrà avaluar l’evolució en el coneixement, els interessos i les necessitats d’aquests agents respecte l’adaptació al canvi climàtic; i s’ha portat a terme un treball d’identificació dels riscos i de les vulnerabilitats del territori enfront del canvi climàtic, i del seu impacte en els sectors agrorameder, forestal, pesquer i turístic. El resultat d’aquesta feina, desenvolupada per l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic amb el suport de l’Institut Cerdà, permet disposar d’una diagnosi sobre les principals vulnerabilitats als efectes del canvi climàtic per cada un dels territoris.
Així mateix, i no menys important, en el marc dels Líving Labs els agents dels 19 territoris del projecte han començat a proposar accions per a augmentar-ne la resiliència als efectes del canvi climàtic. L’existència d’un grup de persones expertes per a l’assessorament del projecte reforça tècnicament i científicament el procés de selecció, priorització i execució de les accions cocreades als espais de participació dels territoris.
A més, Life eCOadapt50 té el compromís de buscar altres fonts de finançament que permetin l’execució d’aquelles accions que, per la seva complexitat, envergadura o temporalitat, no es puguin executar directament a través del projecte.
Per ajudar en tot aquest procés de cocreació, la Cambra de Comerç de Barcelona ha dissenyat el pla de capacitació del projecte. Aquesta planificació formativa té l’objectiu de capacitar els agents clau per dotar-los de criteris i oferir-los eines per proposar i escollir les accions més adequades per adaptar la seva activitat als efectes del canvi climàtic. Entre les temàtiques formatives amb major grau d’interès es poden destacar la gestió de l’aigua, les estratègies d’adaptació, les solucions basades en la natura, i la gestió sostenible i tècniques específiques, entre altres.
Finalment, l’Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica de la Universitat Rovira i Virgili (IU-RESCAT/URV), va organitzar la primera trobada interterritorial del projecte l’11 de juny. L’acte va permetre posar en comú el funcionament dels diferents espais de participació, aprendre eines per a la cocreació de mesures d’adaptació al canvi climàtic i definir conjuntament les principals funcions del grup de persones expertes per a l’assessorament del projecte.
Si estàs interessat o interessada en formar part d’aquest procés de cocreació en adaptació al canvi climàtic, visita’ns a eCOadapt50 - EcoAdapt50 - diba.cat i apuntat a l’espai de participació del teu territori.
Seguim cocreant adaptació!
Butlletí: COcreem adaptació
Número de butlletí: #1 - Juliol 2024