Trobada interterritorial a Vila-seca. Autor: Diputació de Barcelona
El primer any i mig d’execució de l’eCOadapt50 ens ha permès començar el procés de cocreació en els territoris i l’execució de les primeres actuacions previstes en el projecte.
La constitució de 16 Living Labs ha permès al projecte reunir més de 400 agents territorials en aquests espais de participació i cocreació entre administracions públiques, sectors econòmics, entitats i ciutadania. En aquest marc, s’ha presentat el projecte, s’ha treballat un baròmetre de percepció, que al llarg dels anys ens permetrà avaluar l’evolució en el coneixement, els interessos i les necessitats d’aquests agents respecte l’adaptació al canvi climàtic; i s’ha portat a terme un treball d’identificació dels riscos i de les vulnerabilitats del territori enfront del canvi climàtic, i del seu impacte en els sectors agrorameder, forestal, pesquer i turístic. El resultat d’aquesta feina, desenvolupada per l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic amb el suport de l’Institut Cerdà, permet disposar d’una diagnosi sobre les principals vulnerabilitats als efectes del canvi climàtic per cada un dels territoris.
Un moment del treball en grup. Autor: Diputació de Barcelona
Un moment del treball en grup. Autor: Diputació de Barcelona
Els 25 socis del projecte es van reunir el passat 11 de juny a la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (Vila-seca), per posar en comú l'estat dels diferents espais de participació, aprendre eines per a la cocreació de mesures d’adaptació al canvi climàtic, i definir la composició i funcions del grup de persones expertes d’assessorament al projecte.
El pantà de Sau, emblema de la sequera. Autor: Diputació de Barcelona
El pantà de Sau, emblema de la sequera. Autor: Diputació de Barcelona
S’estan finalitzant els treballs necessaris per disposar de les diagnosis sobre les vulnerabilitats dels territoris i els sectors socioeconòmics que conformen el projecte Life eCOadapt50.
Una de les trobades. Autor: ADRINOC
Una de les trobades. Autor: ADRINOC
Life eCOadapt50 és un projecte europeu que busca cocrear des del propi territori accions d’adaptació al canvi climàtic. Es tracta d’un projecte gran, que aplega 25 socis públics i privats de Catalunya liderats per l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, i que disposa d’un pressupost de 18,6 milions d’euros del 2023 al 2030.
Guillem Bagaria
Entrevistem al tècnic del projecte a l'Associació d'Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA). Guillem Bagaria ens parla de com es treballen les accions d'adaptació al canvi climàtic en el Life eCOadapt50.
Treball de cocreació en el Líving Lab conjunt. Autor: Diputació de Barcelona
Després de la pausa estival, que ajudarà a recarregar-nos d’energia i tenir nova empenta, es preveu un segon semestre intens i amb una agenda repleta. Entre d'altres, s'analitzaran els resultats del treball de diagnosi, es faran noves trobades dels Living Labs, s'implementaran les primeres accions i es constituirà el Consell Tècnic Assessor. També es faran jornades territorials i sectorials, una trobada conjunta de Líving Labs i tallers de formació presencial.