Espai web Life-eCoadapt50
juliol 2024 - Núm. 1

Life eCOadapt50

COcreem adaptació

Life_eCOadapt50

eCOadapt50 AL TERRITORI

Una oportunitat per als territoris: el cas d’ADRINOC

Una de les trobades. Autor: ADRINOC

Una de les trobades. Autor: ADRINOC

Life eCOadapt50 és un projecte europeu que busca cocrear des del propi territori accions d’adaptació al canvi climàtic. Es tracta d’un projecte gran, que aplega 25 socis públics i privats de Catalunya liderats per l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, i que disposa d’un pressupost de 18,6 milions d’euros del 2023 al 2030.

Amb aquesta breu definició ja se n’intueixen els punts forts. D’entrada, és un projecte amb molts socis i això implica una gran interacció entre agents de bona part del territori català, amb els avantatges que això suposa. Més socis vol dir més coneixement, més propostes, més sinèrgies, més aprenentatge... Més oportunitats.  

En segon lloc, el projecte disposa de pressupost per fer accions directes, per passar a l’acció, i això és una altra oportunitat que cal aprofitar. Durant 8 anys es poden idear i aplicar accions d’adaptació al canvi climàtic de forma pilot que poden ser replicables dins i fora del propi territori.

I en tercer lloc, es demana que les accions que es duguin a terme al territori sorgeixin de la pròpia gent que hi viu. No es tracta d’iniciatives que venen marcades per alguna institució o òrgan superior que determina què cal fer i com. El fet de demanar la participació del propi territori l’obliga a reflexionar al voltant del tema i a marcar allò que considera important de forma consensuada. 

Una de les trobades. Autor: ADRINOC

Per tal de dur-ho a terme, des de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) hem creat tres taules territorials que agrupen els municipis de la Garrotxa, l’Alt Empordà i les comarques d’Osona, Pla de l’Estany, Gironès i la Selva, respectivament. L’objectiu és crear un espai de trobada on agents del territori, de sectors diferents, puguin compartir idees i propostes que més endavant es converteixin en accions d’adaptació al canvi climàtic que beneficiïn el territori.

A dia d’avui, ja hem convocat sis taules territorials de les quals n’han sorgit vuit propostes d’accions que es volen aplicar al territori. Totes elles es portaran al Living Lab general, previst per al 4 de juliol, a on s’escolliran quina o quines d’aquestes actuacions es comencen a executar aquest 2024.

El nostre objectiu és que aquests espais de debat i reflexió al voltant de com podem adaptar-nos al canvi climàtic perdurin en el temps, més enllà del projecte. Estem segurs que serviran, no només per fer xarxa i generar sinèrgies dins el territori, sinó també per incentivar nous projectes i accions que millorin la resiliència dels espais on vivim.  

Neus Asin
nasin@adrinoc.cat
Tècnica de projectes de cooperació d’ADRINOC

Butlletí: COcreem adaptació
Número de butlletí: #1 - juliol 2024