Introducció. L'edifici. Disseny saludable dels edificis d'habitatge
Els edificis residencials són l’element clau de les nostres ciutats, i la seva producció i funcionament implica un fort consum d’energia i materials. Repensar com edifiquem pot tenir importants efectes positius en la salut pública gràcies a la reducció en el consum d’energia i de l’emissió de contaminants. A una altra escala, les característiques dels edificis tenen implicacions importants en la salut de les persones que hi resideixen.
Per tot això, el tercer bloc se centra en tots aquells factors relacionats amb l'edifici que poden influir en la salut de les persones a causa de mancances o deficiències en el disseny i ús dels edificis residencials i especialment dels seus espais comuns i comunitaris. Així, es donen indicacions respecte a criteris generals sobre com han de ser els edificis i com s'han d'usar i en relació a la necessitat d’espais comunitaris que potenciïn les relacions entre les persones..
Alhora, es recomana que els edificis siguin "diversos i per a tothom", entenent totes dues característiques com a aspectes espacials relacionats també amb la sostenibilitat, com per exemple, la diversitat i la mixtura tipològiques i la flexibilitat i polivalència distributives. Un aspecte clau per aconseguir habitatges per a tothom és garantir-ne l’accessibilitat per possibilitar-ne l’ús al llarg de tota la vida de les persones residents, així com per part de persones amb diversitat funcional o persones amb necessitats d’accessibilitat puntuals (cotxets de criatures, carros de la compra i persones malaltes, entre d’altres.
Finalment, cal abordar el tipus de materials que s’utilitzen en la construcció per evitar l’ús de productes tòxics o amb efectes ambientals negatius, i substituir-los progressivament per materials saludables per a les persones i el medi ambient.