Mapes estratègics de soroll
La gestió ambiental del soroll contempla totes aquelles actuacions que tenen per objecte prevenir o reduir la contaminació acústica a que està exposada la població, així com la preservació i/o millora de la qualitat acústica del territori, i es desenvolupa a partir de diferents eines.
La legislació aplicable en matèria de soroll estableix que els titulars d’infraestructures viàries on el trànsit sigui superior als 3 milions de vehicles a l’any, han d’elaborar i aprovar, previ tràmit d’informació pública per un període mínim d’1 mes, els mapes estratègics de soroll de les mateixes.
Els mapes estratègics de soroll tenen com a finalitat proporcionar informació sobre els nivells d’exposició de la població a determinats nivells acústics i determinar les zones d’afecció pel soroll produït per una determinada font. Tot això a partir del càlcul dels nivells d’immissió acústica generats per la mateixa.
Per tal de donar compliment a la normativa, la Diputació de Barcelona ha elaborat els mapes estratègics de soroll de trànsit de les infraestructures viàries de les quals és titular que suporten aquesta intensitat mitjana anual de trànsit. Els mapes han estat aprovats, previ tràmit d’informació pública, en data de 29 de maig de 2018. Aquesta versió correspon a la tercera fase dels Mapes estratègics de soroll de les infraestructures viàries amb trànsit superior a 3.000.000 de vehicles/any. A la majoria de carreteres l’increment o disminució que s’hi ha produït no és susceptible d’haver comportat canvis significatius en els nivells d’immissió acústica de les respectives àrees d’afectació respecte als mapes de la segona fase, de manera que en aquests caos continuen essent d’aplicació les dades obtingudes en la segona fase.
Exemple de mapa estratègic del soroll
La legislació també estableix l’obligatorietat d’elaborar plans d’acció en matèria de contaminació acústica com a instruments per a la preservació i millora estratègica de la qualitat acústica de les infraestructures de transport.
Els plans d’acció en matèria de contaminació acústica de les infraestructures de transport els ha d’elaborar i aprovar l’Administració titular de la infraestructura, previ tràmit d’informació pública per un termini no inferior a un mes, audiència a les administracions afectades i informe del departament competent en matèria de contaminació acústica.
Els objectius dels Plans d’acció en matèria de contaminació acústica són, entre d’altres, els següents:
- Afrontar globalment les qüestions que fan referència a la contaminació acústica en les zones corresponents.
- Determinar les accions prioritàries que cal realitzar en cas que se sobrepassin els objectius de qualitat acústica.
- Protegir les zones tranquil·les en les aglomeracions i a camp obert contra l’augment de la contaminació acústica.
Els plans d’acció en matèria de contaminació acústica han de determinar les actuacions que cal realitzar i el seu calendari d’execució durant un període de cinc anys per al compliment dels objectius de qualitat acústica establerts. S’han de revisar i, si cal, s’han de modificar quan es produeixi un canvi important de la situació acústica existent i, com a mínim, cada cinc anys a partir de la data de la seva aprovació. El procediment de revisió és el mateix que el de l’aprovació.
En els següents enllaços es poden consultar els documents corresponents als plans d'acció en matèria de contaminació acústica:
Visualització directe al SITCAR (GIS de la xarxa de carreteres locals de la Diputació de Barcelona)