Cicle de seminaris Noves Oportunitats Educatives NOE 4.10
En el marc del projecte transformador NOE 4.10, hem programat un cicle de 10 seminaris web amb l'objectiu de generar coneixement sobre l'abandonament escolar prematur: el context i les característiques de la població afectada i els recursos i estratègies dels ens locals per fer-hi front.
Seminaris realitzats
Data: 21 de març de 2023
El el darrer seminari NOE hem parlat sobre els aprenentatges i el coneixement adquirits en el procés de desplegament del projecte als 8 territoris que han format part del pilotatge, esdevenint referències per la resta de territoris a l’hora de desenvolupar sistemes locals de noves oportunitats educatives. Aquests aprenentatges, obtinguts a partir de l’experiència, inclouen tant exemples de bones pràctiques com barreres o dificultats detectades en el procés d'aprofundir en l'abandonament escolar prematur.
Hi han intervingut: Sara Maroto, cap de la Secció de Programes Educatius de la Gerència de Serveis d'Educació de la Diputació de Barcelona i responsable del projecte pilot del NOE 4.10; representants de Badia del Vallès, Consell Comarcal d’Osona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Igualada, Mataró, Mollet del Vallès i Vilafranca del Penedès; Martí Puigbó, consultor a Daleph Consultoria d’estratègia i operacions; Carme Martínez-Roca, fundadora i directora de l’Associació Fem Pedagogia i Hungria Panadero, coordinadora de l'Institut d'Anàlisi Social i Polítiques Públiques (IASPP) de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia.
Presentació: Compartim aprentatges. Presentació dels resultats del desenvolupament del projecte transformador NOE 4.10. Sara Maroto, cap de la Secció de Programes Educatius de la Gerència de Serveis d'Educació de la Diputació de Barcelona i responsable del projecte pilot del NOE 4.10
Data: 14 de febrer de 2023
En aquesta jornada en línia explorem les transicions entre la formació i el món laboral i l'oportunitat de treballar coordinadament amb agents socials i empresarials en propostes de formació ocupacional o contractació d'alternança per lluitar contra l'abandonament escolar prematur.
Hi han intervingut Xavier Martínez Celorrio, professor de Sociologia de l'Educació de la Universitat de Barcelona; Sílvia Miró, directora de l’Àrea de Treball de PIMEC; Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya; Oriol Homs, sociòleg investigador expert en formació i mercat de treball; Francesc Roca. Regidor i exconseller d'Educació, Ocupació i Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de Tarragona i Eva Gajardo. Secretària d'Igualtat i Formació d'UGT.
Presentació: La corresponsabilitat del món del treball davant l'abandonament escolar prematur. Xavier Martínez-Celorrio Professor de Sociologia de l’Educació Universitat de Barcelona.
Idees Clau: La corresponsabilitat del món del treball davant l’abandonament escolar prematur
Data: 14 de desembre de 2022
En aquest seminari posarem la mirada en el paper de les famílies en la lluita contra l’abandonament escolar prematur. En aquesta ocasió debatrem sobre la importància del treball amb les famílies en la prevenció de l’abandonament escolar prematur. Hi participaran ens locals que disposen de recursos i serveis adreçats a l’orientació de famílies en la tasca d’acompanyament als seus fills i filles en les seves trajectòries educatives.
Han intervingut Carme Martínez-Roca, fundadora i directora de l’Associació Fem Pedagogia, Meritxell Garrigós Melero i Marta Solano Bolet del servi ENOE de l’Ajuntament de Terrassa, i Sònia Latorre i Eli Sánchez de Som u de Mataró.
Presentació: Orientar a les famílies en l'acompanyament de joves en risc d'abandonament escolar prematur. Carme Martínez-Roca. Fem Pedagogia.
Idees clau: Orientar les famílies en l’acompanyament de joves en risc d’abandonament escolar prematur
Data: 14 de novembre de 2022
Quin paper han de jugar les entitats i les empreses en la promoció d'oportunitats educatives al territori? En aquest seminari hem reflexionat sobre les diferents modalitats de col·laboració entre els ens locals i aquests els agents del territori.
Han intervingut els directors de les fundacions Èxit i Marianao, així com el director d’Acció Social del Grup AGBAR i una antiga alumna de la Fundació Marianao.
Presentació: Estratègies de col·laboració amb entitats i empreses per impulsar noves oportunitats educatives des del món local. Nacho Sequeiro, Fundació Èxit.
Data: 19 d'octubre de 2022
En aquest seminari hem presentat els resultats de l’estudi «On son les noies que abandonen prematurament els estudis?» que han dut a terme les investigadores Maribel Garcia i Hungria Panadero. L'estudi identifica les conseqüències de l’abandonament femení en clau de gènere i proposa accions pels programes de noves oportunitats del món local.
A més, hem comptat amb la participació del Centre de Formació Municipal de Persones Adultes de Sant Quirze del Vallès i Marta Curran investigadora del grup de Recerca GEPS de la UAB i membre del Comitè d’experts NOE 4.10, per reflexionar sobre la detecció i perfils de noies que abandonen i com tractar el biaix de gènere en l’oferta formativa.
Presentació: On són les noies que abandonen prematurament els estudis?. Maribel Garcia i Hungria Panadero
Idees clau: On són les noies que abandonen prematurament els estudis?
Data: 16 de juny de 2022
Ponència: Anàlisi dels talents propis: un trampolí pel procés d’orientació, Clara Prat
Guia 4 FEM TEC: Els meus talents
Idees clau: L’autoconeixement en els processos d’orientació
Data: 2 de juny de 2022
A la segona part d'aquesta jornada es van presentar i debatre les experiències de dos projectes transformadors de la Diputació de Barcelona: el NOE- Noves Oportunitats Educatives 4.10 (Àrea d’Educació, Esports i Joventut) i el TTT-Treball, talent i tecnologia (Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç), tot establint sinèrgies transversals en les estratègies territorials de formació i requalificació.
A la taula de debat “Noves oportunitats educatives i formatives a les ciutats educadores” hi van participar: Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers, David Bote, alcalde de Mataró, Marc Castells, alcalde d’Igualada, Montserrat González, tinenta d'alcaldessa de Desenvolupament Econòmic de Sabadell, Marta Viladés i Ribera, vicepresidenta del Consell Comarcal del Bages i Ferran Teixidó, president de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària La Plana.
Idees clau: Formació professional i noves oportunitats educatives a les ciutats educadores
Data: 19 de maig de 2022
En aquest seminari hem presentat els principals resultats de l’Estudi d’estat de la qüestió dels recursos de noves oportunitats educatives als municipis de Barcelona i s'han presentat les experiències al territori de projectes i serveis de noves oportunitats en una taula rodona on han participat Castellar del Vallès (projecte M’Activo), Manlleu (projecte l'ENOM), Sant Boi de Llobregat (projecte Puc Més )i Sant Celoni (Servei Rumb).
Idees clau: Els recursos de noves oportunitats educatives al territori
Data: 2 de desembre de 2021
A la ponència del segon seminari del cicle abordem el rol dels equipaments juvenils en l'orientació i acompanyament en la lluita contra l'abandonament escolar prematur. Els equipaments juvenils municipals, en tant que espais de socialització, participació i oportunitats, han de poder formar part del mapa de recursos locals per al desenvolupament, creixement personal i apoderament dels i les joves.
Ponents: Caterina Pedregal Corbatera, directora tècnica de Doble Via i Lluís Mas de Xaxars, director de serveis de l'àmbit d'adolescència i joventut de Doble Via.
Idees Clau: Orientació i acompanyament en la lluita contra l’abandonament escolar prematur des dels equipaments juvenils
Suport per a l'acompanyament socioeducatiu dels equipaments juvenils municipals. Oficina del Pla Jove. 2021
Data: 28 de setembre de 2021
A la ponència del primer seminari del cicle abordem el fenomen de l’abandonament escolar prematur a partir dels factors que hi intervenen, fent especial èmfasi en la diversitat dels perfils dels i les joves que estan en risc d’abandonament escolar prematur. L’objectiu és contribuir al coneixement de les diferents casuístiques que porten a l’abandonament dels estudis per tal de potenciar un millor abordatge de la problemàtica.
Ponent: Alejandro Montes Ruiz. Doctor i professor de sociologia de l'educació a l’UAB i membre del grup de recerca GEPS-UAB (Globalització, Educació i Polítiques Socials)
Ponència: Presentació d'Alejandro Montes
Estudi de referència: L'abandonament escolar a la ciutat de Barcelona: un abordatge qualitatiu a les experiències i trajectòries escolars dels i les joves. 2021. GEPS-UAB
Trobareu més materials de reflexió i anàlisi relatius a les polítiques educatives municipals i el marc teòric relacionat amb l'educació des de l'àmbit local a l'Observatori de l'educació local