Canvi climàtic, canvi global i resiliència
INTRODUCCIÓ
L’augment de CO2 a l’atmosfera, la sequera, les variacions del règim de pluges, el canvi d’usos del sòl, i les invasions biològiques, entre d’altres, configuren un procés de canvi complex, que s’anomena Canvi global i que afecta tant als sistemes naturals com als urbans, així com a la salut i el benestar de les persones.
Un dels efectes del Canvi global és el Canvi climàtic, que repercuteix en variacions en les temperatures i les precipitacions, afecta l’abastament d’aigua, la biodiversitat, i la inundabilitat, entre d’altres. També afavoreix la proliferació de certes espècies invasores que poden actuar com a vectors de brots epidèmics.
A més de tenir una incidència directa sobre l’estat de salut i benestar de la població, el canvi climàtic també agreuja les desigualtats de salut perquè afecta selectivament als grups menys afavorits , atès que estan en una pitjor posició per poder adaptar-s’hi.
A l'acord de París del 2015, s’insta a tots els països a reduir les emissions causants d'efecte hivernacle per tal de moderar l'augment de la temperatura del planeta. Això comporta unificar les accions contra el canvi climàtic en totes les polítiques públiques, l’acompliment, entre altres, dels objectius que marquen els ODS 13.1, 13.2, 13.3 i 13.a, i posar a la pràctica mecanismes d'adaptació als efectes del canvi climàtic.