Pla de seguretat viària

Té per objectiu millorar les condicions de seguretat viària de les carreteres; fixar els criteris i prioritzar les actuacions preventives de conservació extraordinària de la xarxa, així com  detectar i preveure actuacions pal·liatives en els trams de carretera amb major índex d'accidentalitat. 

El Pla de seguretat viària s'aprova anualment i té un pressupost associat anual aproximat d'uns 2,4 M€. 

En el marc de la política/estratègia europea de seguretat viària per a la propera dècada, el darrer Pla de Seguretat Viària de la xarxa local de carreteres de la Diputació de Barcelona (PSV2023) ha adoptat la visió zero en línia amb altres documents de l’ONU i la Unió Europea. 

D’acord amb aquesta visió zero, cap víctima del transport o la mobilitat és acceptable, i els assoliments intermedis de reducció del nombre de morts o ferits greus en el trànsit no s’han de considerar com a objectius en sí mateixos, sinó com a èxits en el camí cap a l’assoliment de l’objectiu final: zero víctimes per a l’any 2050.  

Així mateix, el darrer Pla de Seguretat Viària incorpora l’enfocament de sistema segur actualment vigent en la major part de països de la UE, plantejament de treball basat en la premissa que les persones cometen errors i que aquests no han de derivar en morts o ferits greus en els accidents, per la qual cosa s’ha de treballar des d’una perspectiva de responsabilitat compartida entre tots els factors implicats. 

El sistema segur és un plantejament preventiu que persegueix evitar que es produeixin accidents i reduir les seves conseqüències, mitjançant l’actuació sobre tots els factors que entren en joc en un sinistre. Dins dels diferents factors, i pel que fa a la infraestructura, es tenen en compte aspectes com la diferenciació de funcionalitat de les vies, l’homogeneïtzació de velocitats, la predictibilitat dels dissenys i la capacitat de l’entorn de “perdonar” els errors dels usuaris.