Vés enrere
05/11/2024
Comença la capacitació en adaptació al canvi climàtic amb el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona
Amb l'objectiu de capacitar els agents implicats en els diferents sectors del projecte en matèria d'adaptació al canvi climàtic el projecte inicia la implementació del pla de capacitació liderat per la Cambra de Comerç de Barcelona. Aquest pla respon al treball d’identificació de les necessitats formatives dels diferents territoris i els respectius stakeholders.

Així, sota el lideratge de la Cambra de Comerç de Barcelona, al llarg del projecte es realitzaran una sèrie de webinars i tallers per a la capacitació en adaptació al canvi climàtic. El primer webinar, el dijous 14 de novembre a les 12h, es titula “El paper dels boscos en la regulació del cicle de l’aigua: gestió forestal vinculada a la recuperació d’aigua blava”.

En aquesta primera sessió s’abordarà el paper dels boscos en la regulació del cicle de l’aigua. De la mà de Lluís Coll (Universitat de Lleida), María González Sanchis (Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya), Teresa Baiges (Centre de la Propietat Forestal) i Josep Pintó (Associació Forestal de la Vall de Lord), els participants aprofundiran en l’impacte del canvi climàtic sobre els recursos forestals i els serveis ecosistèmics dels boscos catalans, així com la gestió forestal com a eina essencial per adaptar els boscos a aquests canvis. Informació i inscripcions al web.

Mòduls, webinars i tallers


La formació prevista al pla de capacitació inclou un mòdul d’e-learning d’unes cinc hores amb continguts genèrics sobre els riscos i impactes derivats del canvi climàtic i enfocat al conjunt d'stakeholders i destinataris del projecte i quatre mòduls d’e-learning sectorials, amb píndoles de 30 minuts de cada un dels sectors del projecte: agroramader, forestal, pesquer i turístic.

També es faran dotze webinars sectorials, com el que es fa el dia 14, així com tres webinars d’administració pública i sis transversals, tots en línia, a més de vint-i-quatre tallers territorials dels diferents sectors i tres tallers per administracions publiques. A diferència de la resta de la formació, els tallers seran presencials, repartits arreu del territori del projecte.

La funció de la Cambra en el projecte

La Cambra de Comerç de Barcelona forma part del projecte amb l'objectiu de dissenyar un programa de formació i capacitació que promogui l'adaptació al canvi climàtic i millori la capacitat de resposta dels diferents sectors econòmics i socials a Catalunya. El programa s'estructura en tres blocs d'accions principals:

Elaboració d’estudis i anàlisis: S’elaboren informes i estudis detallats sobre l’estat actual del coneixement dels stakeholders (actors clau) sobre l’adaptació al canvi climàtic a Catalunya. Aquests estudis inclouen una anàlisi de la percepció i preparació dels diferents actors (administracions, empreses, organitzacions socials, etc.) davant del canvi climàtic. A més, es recopilen casos d'estudi i millors pràctiques, tant a nivell local com internacional, per identificar les estratègies més eficaces aplicades en diversos sectors.     

Desenvolupament d’un curs formatiu en Moodle: Es crearà un curs formatiu a la plataforma Moodle, que estarà disponible gratuïtament per a totes les persones interessades a partir de principis de 2025, a través del campus empresarial virtual de la Cambra de Comerç de Barcelona. Aquest curs constarà de sis capítols centrats en la comprensió i aplicació de mesures d’adaptació al canvi climàtic, amb un enfocament pràctic i actualitzat. El curs estarà dissenyat amb un nivell intermedi, per tal de ser útil tant a professionals amb coneixements previs com a aquells que comencen a interessar-se pel tema.              

Organització de tallers i webinars sectorials: Es planifiquen diversos tallers i webinars enfocats en sectors específics que es veuen afectats pel canvi climàtic. Entre aquests sectors es trobaran el sector forestal, la pesca, el turisme i l’agricultura, amb l’objectiu de sensibilitzar, formar i proporcionar eines per a una millor adaptació. Aquestes sessions seran interactivament dirigides per experts i buscaran fomentar la col·laboració entre professionals del sector i les administracions per trobar solucions adaptatives concretes i eficients.

Aquest conjunt d'accions té com a objectiu fomentar la capacitat d'adaptació i la resiliència davant del canvi climàtic, millorant la preparació dels sectors afectats i promovent una major consciència sobre la necessitat de prendre mesures efectives en el context de la crisi climàtica global.

Vés enrere