BioCarbó, el carbó que no crema
Gestió i aprofitament de restes vegetals agràries i forestals per a la creació de biocarbó amb un forn mòbil.

Data d'inici 19/12/2024
Sector Agroramader i Forestal
Soci impulsor Associació Leader de Ponent
Territori d'actuació Torrebesses (Segrià)
Risc climàtic Augment del risc d’incendi forestal
Disminució de la producció de conreus i pastures
Reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’agricultura
Pressupost 17.155,45 €

 

Valorització dels recursos silvícoles per afavorir el repoblament

El Segrià Sec té dos espais naturals protegits de gran valor que avui dia no gaudeixen de condicions òptimes de cura i conservació. A més, hi ha una gran superfície agrícola que genera importants residus per la poda d'arbres que no s'utilitzen. Per tot plegat, cal cercar iniciatives concretes de valorització del recurs silvícola, acompanyant de forma proactiva les possibles iniciatives per tal de contribuir al principal repte d’aquest territori: el repoblament.

El Biocarbó, una tecnologia reconeguda per l’IPCC

Una d’aquestes solucions és el BioChar o biocarbó, un producte resultant de sotmetre la biomassa a altes temperatures en un entorn amb absència o baix contingut d’oxigen. Es tracta d’una estructura amb un alt contingut en carboni orgànic, molt porosa, lleugera i estable. Un producte 100 % natural, produït a partir de residus de biomassa i sota estrictes criteris de sostenibilitat. És, a diferència d’altres alternatives com la torba, un producte renovable i de proximitat.

Versatilitat de l’acció gràcies al forn mòbil

La prova pilot consistirà a avaluar la viabilitat de posar en marxa un mecanisme de gestió i aprofitament forestal, i anirà acompanyada de la compra d’un forn mòbil per tal d’adaptar-se a les necessitats del territori. La iniciativa compta amb la col·laboració de diferents agents i entitats públiques i privades del territori com ara l’Ajuntament de Torrebesses.