Millora de finca agroforestal a la plana de l’Empordà
Treballs de gestió agroforestals en finca de 22 hectàrees amb l’objectiu de potenciar el mosaic agroforestal i avaluar la millora dels serveis ecosistèmics i la reducció dels riscos climàtics.

Data d'inici 23/10/2024
Sector Agroramader i forestal
Soci impulsor Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya
Territori d'actuació Lladó (Alt Empordà)
Risc climàtic Augment del risc d’incendi forestal
Disminució de la producció de conreus i pastures
Increment de les necessitats de reg
Pressupost 42.035,40 €

 

L’heterogeneïtat del paisatge, major complexitat i biodiversitat de l’ecosistema

Les actuals masses forestals de la plana agroforestal de l’Empordà requereixen d’accions de gestió per tal de proveir nous serveis ecosistèmics (aigua blava, biodiversitat, producció primària) i reduir riscos climàtics, com ara el d’incendis forestals o el de plagues i malalties vinculades al decaïment forestal. A nivell ambiental, la creació d’un mosaic agroforestal i de zones adevesades, promou una heterogeneïtat del paisatge i, per tant, una major complexitat i biodiversitat del sistema.

Amb aquest objectiu, a la finca de la teulera ubicada al municipi de Lladó (Alt Empordà) de 22 ha on des del 2010 ja s’hi treballa en un projecte de producció agroecològica d’horta i cereals,  s’ha promogut una acció inspirada en l’agroforesteria basada en la tallada i no en la plantació com en altres espais.

Gestió forestal planificada a 20,5 ha de la finca la teulera

La finca té un gran valor natural ja que el riu Manol la creua pel mig i hi ha presència d’un bosc d’aurons, algunes boixedes -ara afectades per la papallona del boix (Cydalima perspectalis)- amb peus esparsos d’Ilex aquifolium. A la zona nord-est de la finca, s’estén una massa forestal que ha estat abandonada durant anys i que l’any 2018 va ser planificada amb un Pla de Gestió Forestal.

L’acció en qüestió consisteix en la gestió forestal de 20,5 ha de la finca per pastura en la que es realitzaran les següents accions:

  1. Rompuda d’un rebrot d’alzines  d’1’4ha. En aquesta zona es faran franges cada 24m amb l’objectiu de fer un sistema de tanques arbrades per afavorir la producció d’aglans.
  2. Quatre tipologies de gestió forestal a la resta de les 15,7ha:
    1. 8.7 ha d’alzinar en que es farà una selecció i millora de peus per a arribar a una densitat de 600 peus/ha.
    2. 3.5 ha de pi blanc amb sotabosc d’alzina en que es deixaran 10 pins ha i s’esclarirà l’alzinar a 300peus/ha  per obtenir pastura i aglans.
    3. 3.5ha de pi blanc amb sotabosc d’alzina en que es deixaran una densitat d’alzina sola de 300 peus/ha.
    4. 1ha de control amb la vegetació actual.
  3. Seguiment científic del projecte

Avaluació de la idoneïtat d’entrar els burros catalans que ja pasturen 5ha de la finca al sistema agroforestal creat. Sinó s’avaluaria introduir vaques tipus Albera o Bruna en funció dels resultats de l’estudi científic.