Punt blau, confraries responsables
Auditoria hídrica a totes les Confraries de Pescadors dels municipis inclosos en l’àmbit del GALP Costa Brava (7 + Cadaqués) per tal d’identificar i promoure solucions per millorar la gestió de l’aigua relacionada amb l’activitat pesquera.

Data d'inici 01/08/24
Sector Pesquer
Soci impulsor Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava
Territori d'actuació Alt i Baix Empordà
Risc climàtic Escassetat d’aigua per altres usos
Canvis en la qualitat de l’aigua disponible
Pressupost 50.000,00 €

 

Millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua del sector pesquer

El Pla Especial d'actuació en situació d'alerta i eventual Sequera (PES), aprovat per la Generalitat de Catalunya el 8 de gener del 2020, estableix que aquelles entitats que siguin titulars d'aprofitaments d'aigua per a usos que no siguin per a l'abastament a la població han de reduir els seus consums en un percentatge establert en el PES, en funció de l'estat de sequera declarat en cada moment.

En el cas de les Confraries de Pescadors, com a entitats consumidores d’aigua per a la seva activitat, esdevé necessari disposar d’un document que analitzi el seu consum i en proposi una gestió eficient. En aquest context neix l’acció proposada centrada en realitzar una auditoria hídrica a les diferents confraries incloses en l’àmbit del GALP Costa Brava

Estalviar aigua i sensibilitzar als usuaris

L’acció té una grau d’innovació alt ja que fins ara no es compta amb cap estudi enfocat en la millora de la gestió de l’aigua en l’àmbit pesquer en el territori de la Costa Brava. Es preveu un impacte rellevant a nivell ambiental en l’estalvi de l’aigua i, indirectament, en la provisió d’aliments. També es pretén que mitjançant la sensibilització les confraries siguin més responsables en la gestió de l’aigua i aflorin iniciatives per ser més eficients en l’ús de l’aigua, de manera que l’aigua de xarxa es pugui prioritzar per altres usos.

L’acció s’estructura en 5 fases:

  1. Recopilació d’informació i visites a planta: informe amb cicles de l’aigua, consums i mesures implementades
  2. Anàlisis de resultats i proposta d’estratègies: informe amb resultats i proposta d’accions (calendari i pressupost).
  3. Priorització i quantificació: informe amb ordre de prioritats
  4. Implementació de solucions: fitxa i foto de cada acció amb l’estalvi d’aigua esperat.
  5. Informe de resultats, comunicació i seguiment.