Vés enrere
05/10/2023
Obrim els primers espais de treball i participació a diferents territoris de Catalunya
El projecte europeu Life eCOadapt50, d’adaptació al canvi climàtic a diferents territoris de Catalunya, amb 24 socis i liderat per la Diputació de Barcelona,  comença a constituir els living labs, uns espais de treball i de participació que involucren administracions públiques, sectors econòmics, entitats i ciutadania per definir les estratègies i accions a seguir per augmentar la resiliència local.

Life eCOadapt50 integra 19 territoris amb els seus agents socioeconòmics, la seva ciutadania i les seves administracions públiques per potenciar l’acció en adaptació al canvi climàtic als sectors agroramader, pesquer, forestal i turístic. El projecte incorpora àrees geogràfiques de diferents característiques orogràfiques, climàtiques i d’activitat econòmica (muntanya mitja i baixa, terres d’interior amb agricultura de secà o amb regadiu, llocs costaners, zones més urbanes i més rurals, boscos, etc.) d’un ampli ventall de comarques.

Els living labs pel canvi climàtic (LL4CC) s’aniran constituint llarg del mes d’octubre a cadascun dels 19 territoris. A la província de Barcelona, en formen part l’Alt Penedès, una part de l’Anoia, del Bages i d’Osona i 10 espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.   

Durant el procés de gestació dels living labs, s’hi identificaran els actors clau que participaran en la cocreació de propostes i solucions per reduir els efectes dels fenòmens climàtics sobre les persones, infraestructures i activitats econòmiques, entre d’altres.

Calendari

Els primers living labs s’han celebrat el 28 de setembre al Parc del Castell de Montesquiu, aprofitant la primera trobada d’entitats i el 10 d’octubre al Parc del Montnegre i el Corredor.  Els altres 17 s’aniran constituint a partir del dilluns 16 d’octubre: GALP Costa Brava (16 d’octubre), Associació Leader Ponent (17 d’octubre), Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac  (17 d’octubre), Adrinoc- Associació DRI Zona Nord-Oriental de Catalunya (18 d’octubre), Parc del Foix, Parc d’Olèrdola i Parc del Garraf (23 d’octubre), Parc de la Serralada de Marina (24 d’octubre), Espai Natural de les Guilleries-Savassona  (25 d’octubre), Consorci Leader Pirineu Occidental (25 d’octubre), Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny (26 d’octubre), ), Consorci per al desenvolupament rural de la Catalunya Central (26 d’octubre), , Parc de la Serralada Litoral (31 d’octubre), Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp (27 d’octubre), Associació Leader Ripollès-Ges-Bisaura (7 de novembre) i Consell Comarcal del Penedès (30 de novembre.

Les xifres

Life eCOadapt50 compta amb un pressupost de 19 milions d’euros, cofinançat en un 60% pel programa Life de la Comissió Europea i en un 40% pels 24 socis públics i privats que en formen part. El projecte europeu preveu executar fins al 2030 un mínim de 76 accions en quatre activitats econòmiques especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic –agroramadera, forestal, pesquera i turística– i en 19 espais de Catalunya, que representen prop de 19.400 km2 i impliquen més de 900.000 habitants. 

A més, al llarg dels vuit anys de projecte es preveu mobilitzar més de 73 milions d’euros per impulsar més de mil accions complementàries amb la implicació de l’administració local, centres de recerca, actors socioeconòmics i la ciutadania. 

Vés enrere